Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις ημέρες του επερχόμενου καύσωνα, με την ανησυχία όλων να εστιάζεται στις νυκτερινές ώρες , όταν σβήνουν τα φωτοβολταϊκά, πραγματοποιήθηκε, χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος -Ενέργειας, υπό τον υπουργό,Θόδωρο Σκυλακάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και οι εκπρόσωποι της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι το ηλεκτρικό σύστημα θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες και παρότι η αυξημένη ζήτηση θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί, εν τούτοις το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να μετατοπίσουν τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών στις ώρες μεταξύ 14.00-18.00 που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, από τις βραδυνές ώρες αιχμής μεταξύ 20.00 και 22.00.
Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της τάξης των 10.000-11.000 MW αναμένεται ότι θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση τις ημέρες του καύσωνα, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν βραδυάζει, που τα Φ/Β σβήνουν, αφαιρώντας ισχύ της τάξης των 5.000 MW, σε ώρες που μπορεί να μην δουλεύουν ούτε τα αιολικά, καθώς συνήθως το βράδυ ο καύσωνας συνοδεύεται με άπνοια. Ταυτόχρονα δεν αναμένονται εισαγωγές, δεδομένου ότι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να πλήξουν και τις γειτονικές χώρες.
Για την κάλυψη της νυκτερινής ζήτησης το βάρος θα πέσει στις συμβατικές μονάδες. Με βάση τα στοιχεία από τον προηγούμενο μεγάλο καύσωνα, τον Αύγουστο του 2021, όταν η νυχτερινή αιχμή είχε φθάσει στα 9.300 MW, οι προοπτικές δείχνουν βελτιωμένες, καθώς το σύστημα διαθέτει τώρα επιπλέον περίπου 1.000 MW συμβατικής ισχύος. Για παράδειγμα, είναι ήδη διαθέσιμη η λιγνιτική μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα. Η μονάδα αυτή μπορεί να δώσει πρόσθετη ισχύ 300 MW, ενώ άλλα 700 MW θα μπορούσαν να συνεισφέρουν η λιγνιτική “Πτολεμαϊδα 5” και η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος “Αγιος Νικόλαος ΙΙ”. Ας σημειωθεί ότι οι δύο αυτές, πολύ καινούργιες μονάδες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.400 MW βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία, από περίπου πέρυσι το φθινόπωρο.
Στη μάχη αναμένεται να περάσουν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, τα οποία διατηρούν υψηλά αποθέματα νερού.
Μέχει στιγμής δεν υπάρχει δήλωση για πρόβλημα στη λειτουργία κάποιας μονάδας, ούτε οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν στη σύσκεψη κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το δίκτυο διανομής, ωστόσο πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης και των απρόοπτων εξελίξεων. Γι΄αυτό και όλες οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.
Οπως ανέφερε το υπουργείο ΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωσή του, με αφορμή τη χθεισνή συνάντηση:
• Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
• Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Νικόλαος).
• Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική.
• Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
“Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.Συμπληρωματικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη” καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.