Οι Σύμβουλοι με τις υπ’ αριθμ. 2153-2154/2015 αποφάσεις, απορρίπτουν ομόφωνα τόσο τις προσφυγές του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας όσο και των κατοίκων της περιοχής.
Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας ζητούσε από το ΣΤΕ, να ακυρωθεί η από 3.11.2014 απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής με την οποία επέρχεται τροποποίηση και επικαιροποίηση της μελέτης «προστασία, διαχείριση και ανάπλαση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».
Η επίμαχη μελέτη έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού και πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια, κ.λπ. που προβλέπονται) είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Όπως είναι γνωστό, το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας έχει έκταση 469 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 122 στρέμματα ανήκουν στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας από το 1969 και τα υπόλοιπα 347 στρέμματα έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο «κατά χρήση» από 1970, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εν λόγω Δήμου.
Δεν πεζοδρομέιται η Πανεπιστημίου
Δεκτή έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσφυγή του τέως του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων, που στρέφονταν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.
Οι Σύμβουλοι με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφασή τους έκριναν ως μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».
Σημειώνεται ότι τις αρχιτεκτονικές μελέτες για την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου είχε χρηματοδοτήσει και δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο το κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση κρίθηκε παράνομη, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.