Στο Γύθειο της Λακωνίας ολοκληρωθήκαν οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων , που πάρα το κύμα καύσωνα, πρόεδροι και εκπρόσωποι από όλη την χώρα με την ευκαιρία του πρώτου Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων που διοργανώνει το επιμελητήριο Λακωνίας . Μετά τις σχετικές εργασίες ακολούθησε συνέντευξη τύπου των προέδρων της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη, και του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννη Παναρίτη.
Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης ξεκίνησαν με την εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητήριου Λακωνίας, κ. Παναρίτη. Ο κ. Παναρίτης αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΚΕΕΕ για την τακτική αποκέντρωσης των συνεδριάσεων της, μίλησε για την επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα επιμελητήρια που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα δύσκολα.
Στη συνέχεια, υπήρξε η εισήγηση του προέδρου της, κ. Μασούτη, με θέμα: «Οι πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Λακωνίας, η προοπτική στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της οικονομίας, της φιλοξενίας και η αξία που προσθέτουν οι τοπικές επιχειρήσεις» όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην «ΚΕΕΕ επιδιώκουμε ένα σταθερό και ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, έχουμε ως προτεραιότητα να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση, στους αρμόδιους φορείς και όπου χρειαστεί τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις και ανησυχίες, ώστε όλοι μαζί να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να στηρίξουμε ενεργά όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.»
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους προέδρους, αλλά και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, σχετικά με τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών αλλά και προτάσεις για το μέλλον.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Αγνιάδης ανέφερε ότι η εισήγηση για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Κέντρου Ελαιοκομίας, θα στηριχθεί από την Κεντρική Ένωση.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος, Ιορδάνης Τσώτσος, αναφέρθηκε στο θέμα των πιστοποιήσεων στα προϊόντα αγροδιατροφής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι επιχειρήσεις της περιφέρειας, με ζητήματα που μπορούν να μεταφερθούν από την διοίκηση της ΚΕΕΕ σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση συνεργασίας με το ΞΕΕ για προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσα από τα ξενοδοχεία
Ο Β’ Αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα 25 δισ.€ του ταμείου ανάκαμψης , που δε θα φτάσουν όπως είπε να ενισχύσουν τις ΜμΕ.
Ο Γ’ Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε οι παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ να στρέφονται όλες υπερ του 99% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσα από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις .
Ο Οικονομικός Επόπτης, Βασίλειος Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα επιμελητήρια για την εξεύρεση τεχνικών χεριών και εργαζομένων για την λειτουργεία των επιχειρήσεων.
Ο Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Φώτης Δαμούλος, επεσήμανε τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατικών χεριών και τοις επιπτώσεις που θα έχουν βασικές καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα .
Ο Υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και τα εργαλεία που έχει η ΚΕΕΕ για την εξειδίκευση τους.
O διευθυντής της ΚΕΕΕ Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο Γ.Ε.Μ.Η και τον εκσυγχρονισμό του με τα εργαλεία για διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας που θα ενσωματωθεί ως πλατφόρμα στο τέλος του χρόνου και παράλληλα ενημέρωσε για τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του Γ.Ε.Μ.Η , των ψηφιακών υπογράφων και της αναβάθμισης των λειτουργιών της ΚΕΕΕ και των περιφερικών επιμελητηρίων.