Ενώ η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον μέτριο στόχο ανάπτυξης του 2023 περίπου 5%, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν κίνδυνοι να χαθεί ο στόχος. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με αδύναμο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, καθώς εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές δείχνου σημάδια κόπωσης με τη δυναμική που υπήρχε στη μεταπανδημική περίοδο να μειώνεται και να αυξάνει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν ένα τρομακτικό έργο στην προσπάθεια να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη σε καλό δρόμο και να βάλουν ένα φρένο στην ανεργία, καθώς οποιοδήποτε επιθετικό κίνητρο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει κινδύνους χρέους και διαρθρωτικές στρεβλώσεις
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόλις 0,8% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το National Bureau of Statistics τη Δευτέρα, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters για αύξηση 0,5% και σε σύγκριση με αύξηση 2,2% στην πρώτο τέταρτο.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας επιτάχυνση από 4,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αλλά ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,3%.
Ο ετήσιος ρυθμός ήταν ο ταχύτερος από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά η μέτρηση παραμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από τα αυστηρά lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες μεγάλες πόλεις πέρυσι.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης.
Μόνο για τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3,1%, επιβραδύνοντας απότομα από άλμα 12,7% τον Μάιο, έδειξαν τα στοιχεία. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 3,2%.
Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 4,4% τον περασμένο μήνα από 3,5% που σημειώθηκε τον Μάιο, αλλά η ζήτηση παραμένει χλιαρή εν μέσω μιας ανώμαλης οικονομικής ανάκαμψης μετά την COVID-19.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν κατηγορήσει τις «ουλώδεις επιπτώσεις» που προκαλούνται από χρόνια αυστηρών μέτρων για τον COVID και ρυθμιστικούς περιορισμούς στους τομείς της ιδιοκτησίας και της τεχνολογίας - παρά τις πρόσφατες επίσημες προσπάθειες να αντιστραφούν ορισμένοι περιορισμοί για τη στήριξη της οικονομίας.
Με την αβεβαιότητα να επικρατεί, τα προσεκτικά νοικοκυριά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους και εξοφλούν τα χρέη τους αντί να κάνουν νέες αγορές ή επενδύσεις. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε υψηλά ρεκόρ...
Οι αρχές είναι πιθανό να αναπτύξουν περισσότερα μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών δαπανών για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής μεγάλων εισιτηρίων, περισσότερης υποστήριξης για καταναλωτές και ιδιωτικές εταιρείες και κάποια χαλάρωση της πολιτικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν γνώστες της πολιτικής και οικονομολόγοι. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι μια γρήγορη ανάκαμψη είναι απίθανη.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια αναμενόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αργότερα μέσα στο μήνα, όταν οι κορυφαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να χαράξουν την πορεία για το υπόλοιπο του έτους.