Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία και μια πολύ μέτρια ανάκαμψη στη Γερμανία θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να επιβεβαιώσουν ότι η ζώνη του ευρώ έχει ήδη εξέλθει από την ύφεση που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του εξωτερικού εμπορίου. «Οι εξαγωγές ανέκαμψαν αυτό το τρίμηνο… καθώς και οι εισαγωγές σε μικρότερο βαθμό», ανέφερε σε δήλωση η γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η Ισπανία ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,4%, μόλις λίγο πιο αδύναμο από το πρώτο τρίμηνο. Η Γερμανία παρέμεινε στάσιμη, αλλά αυτό ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα όταν συρρικνώθηκε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. «Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών σταθεροποιήθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2023 μετά το αδύναμο χειμερινό εξάμηνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη ζώνη του ευρώ συνολικά δημοσιεύονται τη Δευτέρα. «Αναμένουμε μια μέτρια επέκταση του ΑΕΠ της ευρωζώνης μετά από δύο αδύναμα τρίμηνα», ανέφερε η Oxford Economics σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή. «Τα εθνικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δείχνουν μια πιθανή μικρή ανοδική έκπληξη, ιδιαίτερα χάρη στην εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη στη Γαλλία».
Ωστόσο, ακόμη κι αν επιβεβαιώσουν ότι η περιοχή αναπτύσσεται ξανά, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν ότι είναι απίθανη μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, παρά την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και την πιθανότητα τα επιτόκια να είναι πλέον κοντά στο ανώτατο όριο. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Παρασκευή έδειξε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ φέτος παρέμειναν αμετάβλητες στο 0,6%, σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είχαν μειωθεί ελαφρώς στο 1,1%.
Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών υποστήριζαν την κατανάλωση, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια και η αβεβαιότητα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων επιβράδυναν τις επενδύσεις. «Αυτό θεωρήθηκε ότι επιδεινώθηκε από μια επιβράδυνση λόγω του αδύναμου μεταποιητικού τομέα, με αντίθετους ανέμους από την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Κίνα. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι η ανθεκτικότητα του τομέα των υπηρεσιών αντισταθμίζει εν μέρει αυτήν την αδυναμία και έτσι διατήρησαν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες προσδοκίες τους για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023», ανέφερε η ΕΚΤ. Μόνο το 7% των μετεωρολόγων αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ θα υποστεί νέα ύφεση, ή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, από τώρα έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ στο 3,75%, που αντιστοιχεί στο υψηλότερο επιτόκιο από την κυκλοφορία του νομίσματος του ευρώ το 1999, καθώς συνεχίζει να μειώνει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, άφησε τους επενδυτές να μαντεύουν για το αν θα σταματήσει ή θα αυξηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίασή του. «Έχουμε ανοιχτό μυαλό ως προς το ποιες θα είναι οι αποφάσεις τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις», είπε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας «μπορεί να προχωρήσουμε [ή] να κάνουμε». Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι στο τραπέζι. «Αυτό είναι σίγουρα όχι», είπε η Λαγκάρντ.
Σε ιστορικό χαμηλό, στο μεταξύ, υποχώρησε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι τράπεζες είχαν αυστηροποιήσει περαιτέρω τα πιστωτικά πρότυπα σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ξεχωριστά, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Ιούλιο.