Με βούλευμα απελευθερώνεται η δεσμευμένη ακίνητη και κινητή περιουσία της Folli Follie, εξέλιξη του επιτρέπει πλέον την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης της εταιρείας, σχεδόν δύο χρόνια μετά και την έγκριση που έλαβε αυτό από το αρμόδιο δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται πως η περιουσία της εταιρείας (αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ αλλά και 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά από μερίσματα θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία) παρέμενε δεσμευμένη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, καθώς ήταν σε εκκρεμότητα η έναρξη της ποινικής δίκης των άλλοτε βασικών μετόχων της εταιρείας, δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Ως γνωστόν, το Σχέδιο Εξυγίανσης -που μάλιστα προσπάθησαν να εμποδίσουν πολλάκις ακόμη και με κύριες παρεμβάσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι παλαιοί μέτοχοι και κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα, οικογένεια Κουτσολιούτσου- προέβλεπε να δημιουργηθούν δύο εταιρικές οντότητες: μία που θα αναλάμβανε την επιχειρηματική δραστηριότητα και η δεύτερη στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων.
Η διορισμένη διοίκηση της FF (με δικαστική απόφαση μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) σε συνεννόηση με τους πιστωτές προχώρησαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην ενεργοποίηση τους ενός σκέλους της συμφωνίας, ιδρύοντας την OpsCo, δηλαδή την εταιρεία η οποία θα αναλάβει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, έστω και στο συρρικνωμένο σημερινό της αποτύπωμα.
Η δεύτερη εταιρεία NewCo ωστόσο δεν μπορούσε έως πρότινος να συσταθεί λόγω της εκκρεμότητας των δεσμευμένων ακινήτων, που επί της ουσίας αποτελούν την «αποζημίωση» των ομολογιούχων πιστωτών της.
Σημειώνεται, δε, ότι με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται, αποδεσμεύοντας την εταιρεία πλήρως από την όποια επιρροή των παλαιών μετόχων, αλλά και την απομακρύνει από τη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που λειτουργεί επί 5 χρόνια (από το ξέσπασμα του σκανδάλου τον Μάιο του 2018 έως σήμερα) χωρίς δανεισμό, χάνοντας βαθμηδόν τον κύριο όγκο του εμπορικού της αντικειμένου (συνολικά 42 brands και έναν ολόκληρο κλάδο μετά την εκχώρηση του ποσοστού της στα Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρου στις ελληνικές τράπεζες), με την υποχρέωση να προπληρώνει για την αγορά εμπορευμάτων, αλλά και την επίπτωση της πανδημίας, είχε επιτακτική ανάγκη την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας και εν πολλοίς την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης.