Tην υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με ΣΔΙΤ εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό και προϊδεάζοντας για τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, λέγοντας ότι έχουν ξεπεραστεί πλέον τα στερεότυπα του παρελθόντος και οι συγκεκριμένες μονάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η Πελοπόννησος μπορεί με περηφάνια να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη», τόνισε, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων. Υπογράμμισε τη σημασία των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση αυτού του είδους των έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη για πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους
Σήμερα, συνολικά στη χώρα λειτουργούν 11 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και 16 είναι υπό κατασκευή. Εντός του 2024 αναμένεται να συμβολαιοποιηθούν και να ξεκινήσει η κατασκευή ακόμα 10 μονάδων, ενώ θα δημοπρατηθούν και όλες οι υπόλοιπες.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης ανέφερε ότι η μονάδα στην Αρκαδία κατέρριψε ρεκόρ απόδοσης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ανακύκλωση, περισσότερη πράσινη ενέργεια και το λιγότερο υπόλειμμα, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τη γεωργία όσο και για τον τουρισμό.
Η μονάδα πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές δευτερογενών προϊόντων σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία, παράγει ανακυκλώσιμα υλικά και ενέργεια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα παράγει και εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF). Τα δευτερογενή υλικά, όπως ανέφερε ο κ. Αγραφιώτης, επιστρέφουν ως όφελος στον πολίτη κατά 50% μέσω του ΦΟΣΔΑ, ενώ κατά το υπόλοιπο 50% μέσω του ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας.
Η Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, δυναμικότητας 105.000 τόνων ετησίως, είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Αποτελεί το κεντρικό τμήμα του ευρύτερου έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, οι οποίες αθροιστικά μπορούν να διαχειριστούν ακόμα 95.000 τόνους ανά έτος.
Από τη λειτουργία της παράγεται πράσινη ενέργεια ισχύος 1,56 MW, ενώ αποφεύγεται η έκλυση 24.000 τόνων CO2.
Η Μονάδα της Αρκαδίας, με 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, διαχειρίζεται περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% υπόκειται σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξιοποιεί άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών.
Το ύψος της επένδυσης για τη μονάδα ανήλθε στα 167 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ ήταν επιδότηση από το ΕΣΠΑ.