Έμφαση στις τεχνολογίες δέσμευσης καθώς και απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα απ’ ευθείας από την ατμόσφαιρα δίνει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας οδικό χάρτη για τη βιομηχανική διαχείριση άνθρακα και πρώτο στόχο την ανάπτυξη αποθηκών διοξειδίου του άνθρακα χωρητικότητας 50 εκατ. τόνων ετησίως ως το 2030.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κομισιόν τονίζει ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι π για το μηδενικό καθαρό αποτύπωμα (Net Zero) το 2050, πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη θα χρειαστούν τεχνολογίες που μπορούν να δεσμεύσουν το CO2 ή να το αφαιρέσουν απευθείας από το ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να το αποθηκεύσουν ή να το διοχετεύσουν σε άλλες χρήσεις. Πρόκειται για τεχνολογίες που θα επικεντρωθούν σε τομείς, στους οποίους οι εκπομπές είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή δαπανηρό να μειωθούν, όπως οι εκπομπές από τις διεργασίες για την παραγωγή τσιμέντου ή από τα απόβλητα της ενέργειας κλπ
Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ανακοίνωση για τη Βιομηχανική Διαχείριση Άνθρακα (Ιndustrial Carbon Management Communication) για τις τεχνολογίες της κατηγορίας αυτής και του τρόπου που μπορούν να συμβάλλουν στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 90% έως το 2040 και στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της Κομισιόν για τον βιομηχανικό άνθρακα εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση των νέων συστάσεων για τη μείωση των ρύπων ως το 2040 και το 2050.
Πλέον η Επιτροπή στο νόμο Net-Zero Industry Act, (Πράξη για το Καθαρό Μηδενικό αποτύπωμα της Βιομηχανίας) πρότεινε την ανάπτυξη εντός των χωρών της ΕΕ χωρητικότητας αποθήκευσης CO2 τουλάχιστον 50 εκατομμύριων τόνων ετησίως έως το 2030 με στόχο ως το 2040 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε περίπου 280 εκατομμύρια τόνους έως το 2040.
Προκειμένου να καταστεί εφικτός ο προαναφερόμενος στόχος, η Κομισιόν παρέθεσε ένα σύνολο δράσεων που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη των απαιτούμενων τεχνολογιών και της απαραίτητης υποδομής για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για το CO2 στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Σύντομα ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την πιθανή μελλοντική δέσμη κανονισμών , που αφορά στη μεταφορά και στην αποθήκευση CO2. Στις παραμέτρους που θα εξετασθούν περιλαμβάνονται η διάρθρωση της αγοράς και του κόστους, η πρόσβαση τρίτων, τα πρότυπα ποιότητας CO2, τα επενδυτικά κίνητρα για νέες υποδομές κλπ
Το Joint Research Center της Επτροπής (Κοινό Κέντρο Ερευνών) δημοσίευσε χθες έκθεση σχετικά με το μελλοντικό δίκτυο μεταφοράς CO2 για την Ευρώπη και τις σχετικές επενδυτικές ανάγκες
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης τους όγκους CO2 που πρέπει να αφαιρεθούν απευθείας από την ατμόσφαιρα (βιομηχανική αφαίρεση άνθρακα), συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο μπορεί να συμπεριληφθούν η αφαίρεση και η μόνιμη αποθήκευση CO2 στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών ρύπων της ΕΕ (ETS).
Στο πλαίσιο αυτό θα καταρτιστούν οδηγίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης έργων, καθώς και χάρτης με τις πιθανές τοποθεσίες αποθήκευσης. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης εργαλείο συγκέντρωσης για την αντιστοίχιση των προμηθευτών CO2 με τους φορείς εκμετάλλευσης, μεταφορών και αποθήκευσης, κααθώς και τους απολήπτες CO2. Το δεσμευμένο CO 2 θα αντιμετωπίζεται λογιστικά ως πόρος, ο οποίος θα αντικατοπτρίζει τα κλιματικά οφέλη από τη χρήση του CO2 ως πόρου στις βιομηχανικές διεργασίες.
Επενδύσεις και χρηματοδότηση για την αλυσίδα αξίας CO2 στην ΕΕ:
Για την προώθηση των έργων διαχείρισης του άνθρακα η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν περαιτέρω έργα της κατηγορίας αυτής στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενεργειακής υποδομής της ΕΕ και να εξετάσουν Σημαντικά Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI). Η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένα έργα δέσμευσης CO2 μπορούν να υποστηριχθούν ήδη με μηχανισμούς χρηματοδότησης βασισμένους στην αγορά, όπως οι δημοπρασίες ανταγωνιστικών προσφορών-ως-υπηρεσία στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας.
Επίσης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης της χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία σε έργα διαχείρισης βιομηχανικού άνθρακα, μέσω των υφιστάμενων εργαλείων, ιδίως του Horizon Europe και του Ταμείου Καινοτομίας. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τη δημιουργία πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων για έργα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS). Παράλληλα επιταχύνει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βιομηχανική διαχείριση του άνθρακα, ιδίως για την εναρμόνιση της υποβολής εκθέσεων και καταγραφής των δραστηριοτήτων διαχείρισης του άνθρακα, διασφαλίζοντας ότι τα διεθνή πλαίσια τιμολόγησης άνθρακα θα λαμβάνουν υπόψη την αφαίρεση CO2 για την αντιμετώπιση των εκπομπών από τομείς, στους οποίους είναι δύσκολο να μειωθούν.