Το b.e. κατέγραψε όλες τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα και σάς τα παρουσι'άζει. Αναλυτικότερα:
Kρούγκμαν
Σε μία παράγραφο έξι σειρών περιόρισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν όσα έχει να πει για την Ελλάδα.
Το κείμενο του στους New York Times έχει τίτλο «Φωνάζοντας Grexit σε ένα γεμάτο θέατρο», και σε αυτό ο Κρούγκμαν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν έχει γράψει κάτι για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.
«Κάποιοι αναγνώστες έχουν παρατηρήσει ότι δεν έχω πει πολλά για την Ελληνική κρίση τις τελευταίες μέρες. Πράγματι. Ήρθε η κρίσιμη στιγμή και τώρα όλοι όσοι εμπλέκονται χρειάζεται να συμμετάσχουν σε μία ήρεμη, ψύχραιμη διαβούλευση.
Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που να μπορούμε να πούμε οι τρίτοι, τουλάχιστον δημόσια, που να μην το έχουμε ήδη πει. Έτσι, μου φαίνεται ότι προς το παρόν, πρέπει να κρατήσω τις αποστάσεις μου για λίγο», γράφει ο Πολ Κρούγκμαν.
Δεδομένου ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της κλιμακώνεται, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προτείνουν κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο: H Ελλάδα να κρατήσει το ευρώ ως νόμισμα, ακόμη και αν κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια διάσωσης.
Wall Street Journal
Όπως σημειώνει σε νέο της δημοσίευμα η Wall Street Journal, αυτή η ιδέα πάει κόντρα στην «λογική» που κυριαρχεί σε όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους, όπου το σοκ της αθέτησης έχει «μεταφραστεί» ότι θα στείλει την Ελλάδα σε έναν αδυσώπητο δρόμο γεμάτο bank runs, capital controls και τελικά της εξόδου από την ευρωζώνη.
Ωστόσο, με τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμών να είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ, το να βρεθεί ένας τρόπος να αποφευχθεί το χάος της επιστροφής στη δραχμή, φαίνεται όλο και πι ελκυστικός, όπως σημειώνεται.
Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε ότι θα μπορούσε να «σώσει» την Ευρώπη από την... αμηχανία του να κλωτσήσει ένα από τα μέλη της έξω από την ευρωζώνη και να αποφευχθεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Η ιδέα της διατήρησης Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, παρά το default συζητήθηκε από υψηλούς αξιωματούχους των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αν και πολλοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτό θα λειτουργήσει, σύμφωνα με πηγές της WSJ.
«Δεν αποτελεί ακριβώς σχέδιο, αλλά μία εξέλιξη της σκέψης γύρω από το αύριο της Ελλάδας», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Οι υποστηρικτές του σεναρίου του default χωρίς έξοδο έχει δύο... στρατόπεδα: Εκείνους που πιστεύουν ότι το σοκ της προσωρινής χρεοκοπίας θα εξαναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να σφραγίσει τελικά μια συμφωνία χρηματοδότησης με τους πιστωτές, και εκείνους που πιστεύουν ότι η άμεση αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε χάος, όχι μόνο στην ίδια τη χώρα.
«Η Ελλάδα δεν έχει την ικανότητα να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα και να οργανώσει ένα Grexit», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που γνωρίζει τις συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα νομίσματα υπάρχουν εδώ και αιώνες. Στα τέλη του Μεσαίωνα, οι έμποροι στη Φλωρεντία και την Ολλανδία πλήρωναν τους ντόπιους εργάτες και τους προμηθευτές σε ασημένια νομίσματα, ενώ οι μεγαλύτερες συναλλαγές γινόντουσαν σε χρυσό χωρίς μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο, αναφέρει η εφημερίδα.
Σε έναν κόσμο όπου οι συναλλαγές ξένου συναλλάγματος πραγματοποιούνται σε δέκατα του δευτερολέπτου, τη διαχείριση δύο διαφορετικών νομισμάτων θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα.
Όπως και στην Καλιφόρνια, η οποία έκδωσε IOUs το 2009, όταν ένα αδιέξοδο του προϋπολογισμού δεν άφησε την πολιτεία να καταβάλει επιστροφές φόρου, να πληρώσει τους πωλητές και τις τοπικές κυβερνήσεις, στην Ελλάδα ένα παράλληλο νόμισμα πιθανότατα να λάβει τη μορφή χρεογράφων προς τους πολίτες .
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα αμφιβολίες για το αν το νέο νόμισμα, ή τα IOUs, θα μπορούσαν ποτέ να μετατραπούν σε ευρώ. Αυτό θα την έκανε να μετατραπεί περισσότερο σε... Αργεντινή, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών το 2002.
Η Αθήνα θα εξαρτηθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να επιβιώσουν την επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων.
Αυτό το είδος της αβεβαιότητας θα οδηγούσε σε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ, και σε με μια μαύρη αγορά στην οποία τα ευρώ θα διαπραγματεύονται σε πολύ υψηλότερη τιμή από εκείνη που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση.
Αν η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχωρήσει σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ενδέχεται να προκύψει μία... τρίτη συναλλαγματική ισοτιμία, με διαφορετικές τιμές για τα ευρώ που υπάρχουν ως τραπεζικές καταθέσεις.
Οι ξένες εταιρείες θα γίνουν εξαιρετικά επιφυλακτικές να διατηρήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νέο νόμισμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων ( φάρμακα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μηχανήματα).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι οικονομολόγοι και πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ακόμη και αν η Ελλάδα ακολουθήσει αυτή την πορεία θα πρέπει τελικά να εγκαταλείψει το ευρώ και το παράλληλο νόμισμα θα κυριαρχήσει. Στα οικονομικά, το φαινόμενο αυτό περιγράφεται ως νόμος του Gresham: «Το κακό χρήμα διώχνει το καλό».
Spiegel
Σε διάλογο κωφών εξελίσσονται οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές της μετά την αποτυχία και του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με τη μία να επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανική κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Όπως επισημαίνει το Spiegel online, η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.
Στη συνεδρίαση του προεδρείου της CDU χθες το απόγευμα, ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit.
«Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρεται από ηγετικά στελέχη του κόμματος. Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία θα ήταν περιορισμένης διάρκειας. Επικρίσεις διατύπωσε και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υιοθέτησε πολύ σκληρούς τόνους. Ενώ πριν από τρία χρόνια υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, χθες διεμήνυσε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμες, ένα μήνυμα υπό μορφή άρθρου στην εφημερίδα Bild.
Προς την ίδια κατεύθυνση αντίστοιχα σχόλια και από άλλα στελέχη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση όσο κι αν ενισχύεται η κριτική κατά των ελληνικών χειρισμών, από τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος γίνεται σαφές ότι η Αθήνα μπορεί ακόμη να ελπίζει στην υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του SPD.
Ωστόσο, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν έναν ακόμη πιο δραματικό τρόπο, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση. Γιατί τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Βαρουφάκης έχουν χάσει πλέον στην πράξη κάθε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης. Υπό αυτή την έννοια ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, θεωρεί ότι η οριστική συμφωνία – συμβιβασμός θα γίνει πλέον σε επίπεδο συνάντησης κορυφής και όχι στο Eurogroup της Πέμπτης (18.06).
Πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει στο σημερινό φύλλο της Bild ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων «γιατί το Eurogroup δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για την παρουσίαση θέσεων και προτάσεων που δεν έχουν ήδη συζητηθεί σε κατώτερο διαπραγματευτικό επίπεδο».
Telegraph
Η Ελλάδα κατηγορεί την Ευρώπη για συνομωσία με σκοπό αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα, την ίδια στιγμή που οι πιστωτές ετοιμάζουν τελεσίγραφο, τιτλοφορεί σήμερα άρθρο της η Telegraph, με την υπογραφή του Ambrose Evans-Pritchard.
O πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας, προειδοποιώντας σε σοβαρό τόνο ότι η χώρα θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της, όποιες και να είναι οι συνέπειες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Αυτή η δήλωση έγινε αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτέθηκε στους Έλληνες διαπραγματευτές και προειδοποίησε, στο πρόσωπο του Γερμανού Επιτρόπου Guenther Oettinger, ότι η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία για να αποφύγει τη χρεωκοπία.
Ο επίτροπος δήλωσε επίσης ότι οι δανειστές πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο άμεσης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και την εξάντληση των αποθεμάτων ενέργειας και φαρμάκων ήδη από τον Ιούλιο.
Σε μία λακωνική δήλωση, ο Τσίπρας κάλεσε τους θεσμούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό. Κατηγόρησε μάλιστα τους πιστωτές για πολιτικά κίνητρα, καθώς με το να ζητούν συνεχώς νέες περικοπές στις συντάξεις, δείχνουν ότι ο πραγματικός τους στόχους είναι να καταστρέψουν την αξιοπιστία της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας προς αλλαγή της κυβέρνησης.
«Δεν κουβαλάμε μόνο ένα ιστορικό παρελθόν που είναι γεμάτο με αγώνες. Έχουμε στις πλάτες μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας όπως και της ελπίδες όλων των Ευρωπαίων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την ευθύνη», είπε.
Πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στην Telegraph ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να σταματήσουν τόσο οι πιστωτές όσο και η Ε.Ε. να ενεργούν με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα που αναγνωρίζουν οι συνθήκες στην Ελλάδα.
Θα πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση, η οποία θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.