Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι αγορές στην Ασία, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei σημειώνει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, αλλά με τους δείκτες στην Κίνα να τερματίζουν το εννεαήμερο ανοδικό σερί τους εν αναμονή ενός μπαράζ σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές περιμένουν αυτήν την εβδομάδα τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση στην Κίνα, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη, με την ελπίδα να τους δώσουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στον τομέα των επιτοκίων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως η ανακοίνωση του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξησή του κατά 0,4%. Οι επενδυτές περιμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Ιούνιο, προσδοκώντας τουλάχιστον τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι πέντε που περίμεναν μόλις πριν έναν μήνα.
Νωρίτερα, την Τρίτη αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, όπου ο δομικός δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,8%, τον Ιανουάριο, ενώ την Παρασκευή περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να δείξουν μικρή επιβράδυνση του δομικού δείκτη στο 2,9%, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με την αρχή να αναμένεται τον Ιούνιο.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού, εκτός Ιαπωνίας, υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 0,2%, μετά την άνοδο κατά 1,7% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα χάρη στο ράλι των κινεζικών μετοχών εν μέσω προσδοκιών για μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας από το Πεκίνο.
Ο δείκτης CSI στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ απώλειες 0,5% κατέγραψε και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Αντίθετα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε τη Δευτέρα κατά 0,4% και έκλεισε στις 39.233,71 μονάδες, τερματίζοντας σε νέα ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,5%, στις 2.673,62 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, οι αρχές αποκάλυψαν νέα μέτρα για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, ωστόσο δεν βοήθησαν ιδιαίτερα την αγορά, με τον δείκτη Kospi να υποχωρεί κατά 0,8% στις 2.647,08 μονάδες και τον δείκτη Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης να χάνει 0,1%, στις 867,40 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,1%, στις 7.65,80 μονάδες.