Με απώτερο σκοπό την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας που υφίστανται σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά, ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί το «Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας», το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό κέντρο υποστήριξης των ενεργειακά ευάλωτων κατοίκων της πόλης.
Το Γραφείο, με τη σύστασή του, θα συμβάλλει στον εντοπισμό αυτών των νοικοκυρών, στην αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος και στην αντίστοιχη στήριξη με κατάλληλες συμβουλές, παρεμβάσεις και εργαλεία χρηματοδότησης.
Συνοπτικά, οι βασικοί στόχοι του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, είναι:
- Ο εντοπισμός και η καταγραφή των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, με σκοπό τη δημιουργία βάσης δεδομένων, προκειμένου να αναζητηθεί η κατάλληλη πηγή χρηματοδότησης.
- Η υποστήριξη των πολιτών του δήμου σε θέματα αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς.
- Ο εντοπισμός προγραμμάτων χρηματοδότησης που σχετίζονται με τη διαχείριση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
- Η αύξηση της ενεργού συμμετοχής των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, των ενεργειακών κοινοτήτων και των πρωτοβουλιών πολιτών.
- Η παροχή πληροφοριών και χρήσιμου υλικού προς τους πολίτες.
Μέσω του Γραφείου θα καταγράφεται το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας στις επτά κοινότητες του Δήμου Αθηναίων και με τη χρήση των εργαλείων της ενεργειακής κοινότητας και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων θα επεκτείνεται η πράσινη μετάβαση και η μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος, σε όλη την έκταση του δήμου. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, θα χρησιμοποιούνται εργαλεία τεχνολογίας και πληροφορικής, στην κατεύθυνση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Η δομή θα στεγαστεί στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων (Αγίου Κωνσταντίνου 14) και θα συνεργάζεται με τις κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της λειτουργίας του Γραφείου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Ιωάννης Γεώργιζας συναντήθηκε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου.
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων θα υποδεχθεί το νέο, καινοτόμο έργο του Δήμου Αθηναίων, το Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης μας, σε μια περίοδο που η ενεργειακή φτώχεια είναι η νέα μεγάλη κοινωνική απειλή», ανέφερε μετά τη συνάντηση η κ. Στρατηγάκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιζας, τόνισε: «Με αυτή την πρωτοποριακή δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής, νιώθουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε στο ευρύτερο έργο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας δεν θα αναλάβει μόνο την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και την ενημέρωση όλης της κοινωνίας σε θέματα ενεργειακής συμπεριφοράς. Επόμενος στόχος είναι το Γραφείο να ενημερώνει και τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να επωφεληθούν από τις διαφορετικές δυνατότητες που προσφέρονται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης».
Σύμβουλοι και Μέντορες Ενέργειας
Στο πλαίσιο του προγράμματος, στελέχη του Δήμου Αθηναίων σε ρόλο Συμβούλων και Μεντόρων Ενέργειας, θα υποστηρίζουν και θα καθοδηγούν τους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων.
Μέσα από επιτόπιες επισκέψεις, θα τους βοηθούν να κατανοούν τις δαπάνες ενεργειακής κατανάλωσης, θα προτείνουν τρόπους μείωσης των ενεργειακών δαπανών τους με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, και θα παρέχουν υποστήριξη σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τη λειτουργία ή και τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Τις επόμενες μέρες, θα ολοκληρωθεί η επιμόρφωση στελεχών του Δήμου Αθηναίων, τα οποία θα αναλάβουν τον ρόλο των Συμβούλων Ενέργειας μέσα από το σχετικό πρόγραμμα του «Δικτύου Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» σε συνεργασία με τη «Βιώσιμη Πόλη» και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.