Όπως ήταν αναμενόμενο το μάρμαρο θα πληρώσουν οι Ελληνικές εισηγμένες και ειδικά οι μητρικές που έχουν δραστηριότητα στη χώρα. Προφανώς, σύμφωνα με την αγορά, δεν θα φορολογηθούν σε επίπεδο ομίλων, αφού μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, άρα και της παραγωγής των κερδών τους προέρχεται από δραστηριότητες στο εξωτερικό, δηλαδή από τις ανά τον κόσμο θυγατρικές τους. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση, μάλλον έχει λαμβάνειν λίγα. Για παράδειγμα ο ΟΤΕ, που μετά από πέντε χρόνια δίνει μέρισμα 0,08 ευρώ (σ.σ. περί τα 0,07 ευρώ καθαρό), η μητρική του εταιρεία, η ΟΤΕ Α.Ε. εμφάνισε καθαρές ζημιές 136 εκατ. ευρώ! Εκείνο που φοβάται η αγορά και κυρίως οι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν γνώση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την οποία μοιράζονται με ξένους συναδέρφους τους, είναι μήπως η κυβέρνηση στην απόγνωσή της να βρει έσοδα, προχωρήσει τελικά στην φορολογία των επιχειρήσεων με βάση τον τζίρο τους και όχι την κερδοφορία τους! Κι αν στο roadshow του Χ.Α. στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί fund managers ασχολούνταν με την εικόνα των Ελληνικών εισηγμένων (σ.σ. και όχι με την πορεία της οικονομίας), μάλλον θα αποθαρρυνθούν για νέες τοποθετήσεις όταν γνωρίζουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα ψαλιδιστούν από το φορολογικό συντελεστή ύψους 29%, το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς 12% και το φόρο στα μερίσματα ύψους 10%. Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η φετινή χρονιά θα πρέπει να θεωρείται χαμένη έξι μήνες πριν τελειώσει, αφού η όποια ικμάδα στα αποτελέσματα καταγράφεται στα οικονομικά στοιχεία του ά 6μήνου, θα μετατραπεί σε ζημιές ή στασιμότητα στα επόμενα τρίμηνα, αφού τα κέρδη θα έχουν πάει στα ταμεία των ΦΑΒΕ και ΦΑΕ…
Έτσι λοιπόν, βλέποντας η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, τα αποτελέσματα των μητρικών εταιρειών των εισηγμένων, μάλλον θα απογοητευτεί, αφού η εικόνα τους δεν ήταν η αναμενόμενη. Εκτός από το παράδειγμα του ΟΤΕ, υπάρχει και το παράδειγμα της Jumbo, η οποία στην Ελλάδα καταγράφει ζημιές. Ζημιές, οι οποίες με βάση τα αποτελέσματα του 2014 ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το 2013.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Στη χρήση του 2013 η μητρική κατέγραψε πωλήσεις 264 εκατ. ευρώ από 234,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 91,7 εκατ. ευρώ από 43,154 εκατ. ευρώ. Προκαλεί ανησυχία πάντως, το ενδεχόμενο, μήπως ο όμιλος επιλέξει αλλαγή της έδρας του, όπως έγινε κατά το πρόσφατο παρελθόν με την Coca Cola, την ΦΑΓΕ, την S&B κ.ά. Ενδεικτικά από τον 25άρη δείκτη του Χρηματιστηρίου, ζημιές περί τα 23 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Lamda Development, Eλλάκτωρ με περίπου 8 εκατ. ευρώ ζημιές για τη μητρική και πάνω από 32 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, ΓΕΚ/Τέρνα με 60 εκατ. ευρώ. Στις εταιρείες ακινήτων, η Grivalia, που βρίσκεται στον 25άρη έχει να επιδείξει περί τα 37 εκατ. ευρώ κέρδη, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώνονταν πάνω από 40 εκατ. ευρώ το 2014.
Γενικότερα, η αγορά ανησυχεί για το τι θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό κοστούμι που ράβει η κυβέρνηση των Σύριζα/Αν.Ελ. και κυρίως από ποια χρονολογία θα έχει ισχύ…