Μπορεί να μην φιγουράρει στο Instagram και στις λίστες με τους δημοφιλείς προορισμούς, αν όμως θέλετε ένα νησί με ανεπιτήδευτες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και χαλαρούς ρυθμούς, η Σκύρος θα σας ενθουσιάσει.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι από την Κύμη, όπου το πλοίο λαϊκής βάσης, ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ θα σας μεταφέρει σε λιγότερο από δύο ώρες στη γραφική Λιναριά.
Το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες τα σπιτάκια με την εντυπωσιακή θέα και τον Κάβο, το μπαράκι - βεράντα το οποίο γνωρίζει ο επισκέπτης, κατά την άφιξη του πλοίου από το “καλοσόρισμα” με δυνατή μουσική.
Αν μάλιστα έχει νυχτώσει τότε το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό από τα πυροτεχνήματα που ανάβουν, με το τελετουργικό να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των πελατών.
Η Σκύρος είναι ένα νησί που συνδυάζει το πράσινο των Σποράδων με το άγονο των Κυκλάδων, η δε Χώρα της θυμίζει Κυκλαδονήσι, καθώς είναι πανέμορφη με μικρά κατάλευκα στενά γεμάτα βουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια, χρωματιστές πόρτες και λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές. Στα δυτικά, το νησί είναι πράσινο με τις παραλίες να έχουν φόντο ένα «πάπλωμα» από πεύκα, σκίνα, πουρνάρια και λογιών λογιών θάμνους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παραλίες και που είναι πιο «άγονες».
Εκεί ξεχωρίζει η μεγάλη παραλία του Μώλου και των Μαγαζιών, με τη λευκή ψιλή άμμο.
Την άμμο για την οποία ο Σεφέρης έγραψε:
Στο περιγιάλι το κρυφό
κι άσπρο σαν περιστέρι
διψάσαμε το μεσημέρι
μα το νερό γλυφό.
Πάνω στην άμμο την ξανθή
γράψαμε τ’ όνομά της
Ωραία που φύσηξε ο μπάτης
και σβήστηκε η γραφή .
Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.
Πρόκειται για το γνωστό ποίημα που σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Εκεί βρίσκεται και το καλύτερο beach bar του νησιού το Juicy.
Από το 1989 που ξεκίνησε την λειτουργία του, ο Γιώργος με τη γυναίκα του τη Τζίνα, έχουν φροντίσει να περάσουν υπέροχες στιγμές όλοι όσοι τους επισκέπτονται.
Στην άκρη της παραλίας στο Μαγαζιά, δίπλα στο παλιό ΞΕΝΙΑ υπάρχει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Αιγαίου. Ο Στέφανος.
Ο Πολύβιος έχοντας για προίκα την οικογενειακή παράδοση και καλύτερο μπαλκόνι στο Αιγαίο, έχει φροντίσει για όλα τα άλλα.
Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσει κανείς τις γεύσεις, καθώς το νησί προσφέρει μια γεύση παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τοπική πινελιά. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, τυριά, κρέατα ντόπια, ενώ η αστακομακαρονάδα αποτελεί δικαίως το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του νησιού.
Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, με τα κατάλευκα σπιτάκια, χτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο και το επιβλητικό κάστρο, να κρέμεται σχεδόν πάνω στο βράχο, είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού και μια από τις ομορφότερες Χώρες των νησιών του Αιγαίου.
Κάπου εκεί ανάμεσα σε παραλίες και σεργιάνι στη Χώρα, βάλτε στο πλάνο να γνωρίσετε και την ιστορία του νησιού. Να πάτε δηλαδή μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλαμαρίου στα βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Να επισκεφθείτε επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, όπου φιλοξενεί ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ξεχωρίζουν το φλασκί από την Κύπρο, η γεωμετρική πυξίδα από την Αττική, το ζωόμορφο αγγείο σε σχήμα ίππου, μια κόρη Αρχαϊκής περιόδου και ένα άγαλμα που μάλλον αναπαριστά τον Απόλλωνα. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφθείτε καθώς παρουσιάζει την παραδοσιακή κληρονομιά της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς ζωγράφο και συγγραφέα, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη διάσωση της παράδοσης του νησιού γεγονός που του χάρισε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 1976.
Θα ανεβείτε φυσικά και στο Κάστρο της Χώρας, που είναι χτισμένο στον απόκρημνο βράχο στα ανατολικά της και έχει μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εκεί, υπήρξε και η αρχαία Ακρόπολη του νησιού, που μόνο ελάχιστα ερείπιά της σώζονται, αυτό που σήμερα βλέπουμε ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο. Δίπλα στο Κάστρο τώρα βρίσκεται και η Μονή του Αϊ-Γιώργη, του προστάτη του νησιού που χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, ωστόσο η σημερινή μονή χρονολογείται γύρω στο 1600.
Σκυριανό αλογάκι
Το Σκυριανό αλογάκι είναι μια αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε στη Σκύρο και σήμερα αριθμεί περίπου 190 μέλη στο νησί και 300 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή την Equus caballus Skyriano.
Αν και συχνά κατατάσσεται στην κατηγορία των πόνυ των οποίων το ύψος φτάνει έως 1,55 μ., η ανατομία των Σκυριανών αλόγων έχει στοιχεία κανονικού αλόγου και αυτό το κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία.
Τα σκυριανά αλογάκια φτάνουν συνήθως μέχρι 1.10 μ. και ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπό τους, αλλά και τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο. Είναι είδος συντροφικό, ήρεμο και κατάλληλο για δραστηριότητες για παιδιά και ιπποθεραπεία.
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού και η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Σκύρου ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες όπως το όργωμα και το αλώνισμα.
Το Σκυριανό άλογο είναι είδος συγγενικό με το άλογο ή πόνι της Πίνδου και θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε μαζί του ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία. Επιπλέον, τα Σκυριανά αλογάκια συνδέονται με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με τα άλογα που απεικονίζονται στη πομπή των Παναθηναίων στη Ζωφόρο του Παρθενώνα.
Τα Σκυριανά άλογα είναι συγγενικά με φυλές μικρόσωμων ορεσίβιων αλόγων που ζούσαν στην Αλάσκα. Τα μικρόσωμα αυτά άλογα φαίνεται να έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Ασίας πριν από 12.000 χρόνια!
Το είδος που εξελίχθηκε σε Σκυριανό άλογο φημολογείται πως έφτασε στο νησί της Σκύρου τον 5ο αιώνα από Αθηναίους έποικους.
Στο ορεινό και νοτιοανατολικό τμήμα της Σκύρου εκτείνεται το βουνό Κόχυλας που αποτελεί το φυσικό χώρο ελεύθερης διαβίωσης για το μικροκαμωμένο Σκυριανό αλογάκι.
Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα σπάνια είδη χλωρίδας και ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί. Λόγω της ποικιλομορφίας και ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας της, η νότια Σκύρος έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη. Η μεγαλύτερη έκταση (περίπου 40.000 στρέμματα) είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και είναι ζώνη ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας.
Τα αλογάκια του όρους Κόχυλας ζουν σε μικρές αγέλες με τα δικά τους λημέρια. Συνήθως μαζεύονται στις πλατωσιές του βουνού πλάι σε λίμνες που προστατεύονται από δέντρα.
Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, όταν η τροφή και το νερό εξαντλούνται, τα Σκυριανά αλογάκια κατεβαίνουν από το φυσικό τους περιβάλλον και μένουν στα κτήματα των ιδιοκτητών τους, όπου απολαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.
Στο Κτήμα Μουριές όπου ο Μανώλης Τραχανάς φροντίζει δεκάδες άλογα, μπορείς να μάθεις ακόμα περισσότερα για τα Σκυριανά αλογάκια και να γνωρίσεις τις συνήθειές τους από κοντά!