Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκύρος: Μια κούκλα στο κέντρο του Αιγαίου
Πέμπτη, 29/08/2024

Μπορεί να μην φιγουράρει στο Instagram και στις λίστες με τους δημοφιλείς προορισμούς, αν όμως θέλετε ένα νησί με ανεπιτήδευτες παραλίες, γραφικούς οικισμούς και χαλαρούς ρυθμούς, η Σκύρος θα σας ενθουσιάσει.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι από την Κύμη, όπου το πλοίο λαϊκής βάσης, ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ θα σας μεταφέρει σε λιγότερο από δύο ώρες στη γραφική Λιναριά.

Το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες τα σπιτάκια με την εντυπωσιακή θέα και τον Κάβο, το μπαράκι - βεράντα το οποίο γνωρίζει ο επισκέπτης, κατά την άφιξη του πλοίου από το “καλοσόρισμα” με δυνατή μουσική.

Αν μάλιστα έχει νυχτώσει τότε το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό από τα πυροτεχνήματα που ανάβουν, με το τελετουργικό να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλων των πελατών.

Η Σκύρος είναι ένα νησί που συνδυάζει το πράσινο των Σποράδων με το άγονο των Κυκλάδων, η δε Χώρα της θυμίζει Κυκλαδονήσι, καθώς είναι πανέμορφη με μικρά κατάλευκα στενά γεμάτα βουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια, χρωματιστές πόρτες και λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές. Στα δυτικά, το νησί είναι πράσινο με τις παραλίες να έχουν φόντο ένα «πάπλωμα» από πεύκα, σκίνα, πουρνάρια και λογιών λογιών θάμνους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παραλίες και που είναι πιο «άγονες».

Εκεί ξεχωρίζει η μεγάλη παραλία του Μώλου και των Μαγαζιών, με τη λευκή ψιλή άμμο.

Την άμμο για την οποία ο Σεφέρης έγραψε:

Στο περιγιάλι το κρυφό

κι άσπρο σαν περιστέρι

διψάσαμε το μεσημέρι

μα το νερό γλυφό.

Πάνω στην άμμο την ξανθή

γράψαμε τ’ όνομά της

Ωραία που φύσηξε ο μπάτης

και σβήστηκε η γραφή .

Με τι καρδιά, με τι πνοή, 

τι πόθους και τι πάθος

πήραμε τη ζωή μας· λάθος!

κι αλλάξαμε ζωή.

Πρόκειται για το γνωστό ποίημα που σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Εκεί βρίσκεται και το καλύτερο beach bar του νησιού το Juicy.

Από το 1989 που ξεκίνησε την λειτουργία του, ο Γιώργος με τη γυναίκα του τη Τζίνα, έχουν φροντίσει να περάσουν υπέροχες στιγμές όλοι όσοι τους επισκέπτονται.

Στην άκρη της παραλίας στο Μαγαζιά, δίπλα στο παλιό ΞΕΝΙΑ υπάρχει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Αιγαίου. Ο Στέφανος.

Ο Πολύβιος έχοντας για προίκα την οικογενειακή παράδοση και καλύτερο μπαλκόνι στο Αιγαίο, έχει φροντίσει για όλα τα άλλα.

Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσει κανείς τις γεύσεις, καθώς το νησί προσφέρει μια γεύση παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τοπική πινελιά. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά, τυριά, κρέατα ντόπια, ενώ η αστακομακαρονάδα αποτελεί δικαίως το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του νησιού.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, με τα κατάλευκα σπιτάκια, χτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο και το επιβλητικό κάστρο, να κρέμεται σχεδόν πάνω στο βράχο, είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού και μια από τις ομορφότερες Χώρες των νησιών του Αιγαίου.

Κάπου εκεί ανάμεσα σε παραλίες και σεργιάνι στη Χώρα, βάλτε στο πλάνο να γνωρίσετε και την ιστορία του νησιού. Να πάτε δηλαδή μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλαμαρίου στα βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό, ο οποίος ιδρύθηκε στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Να επισκεφθείτε επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, όπου φιλοξενεί ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ξεχωρίζουν το φλασκί από την Κύπρο, η γεωμετρική πυξίδα από την Αττική, το ζωόμορφο αγγείο σε σχήμα ίππου, μια κόρη Αρχαϊκής περιόδου και ένα άγαλμα που μάλλον αναπαριστά τον Απόλλωνα. Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφθείτε καθώς παρουσιάζει την παραδοσιακή κληρονομιά της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς ζωγράφο και συγγραφέα, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη διάσωση της παράδοσης του νησιού γεγονός που του χάρισε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 1976.

Θα ανεβείτε φυσικά και στο Κάστρο της Χώρας, που είναι χτισμένο στον απόκρημνο βράχο στα ανατολικά της και έχει μοναδική θέα στο Αιγαίο. Εκεί, υπήρξε και η αρχαία Ακρόπολη του νησιού, που μόνο ελάχιστα ερείπιά της σώζονται, αυτό που σήμερα βλέπουμε ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο. Δίπλα στο Κάστρο τώρα βρίσκεται και η Μονή του Αϊ-Γιώργη, του προστάτη του νησιού που χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα από τον Νικηφόρο Φωκά και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, ωστόσο η σημερινή μονή χρονολογείται γύρω στο 1600.

Σκυριανό αλογάκι

Το Σκυριανό αλογάκι είναι μια αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε στη Σκύρο και σήμερα αριθμεί περίπου 190 μέλη στο νησί και 300 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή την Equus caballus Skyriano.

Αν και συχνά κατατάσσεται στην κατηγορία των πόνυ των οποίων το ύψος φτάνει έως 1,55 μ., η ανατομία των Σκυριανών αλόγων έχει στοιχεία κανονικού αλόγου και αυτό το κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία.

Τα σκυριανά αλογάκια φτάνουν συνήθως μέχρι 1.10 μ. και ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπό τους, αλλά και τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο. Είναι είδος συντροφικό, ήρεμο και κατάλληλο για δραστηριότητες για παιδιά και ιπποθεραπεία.

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού και η συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Σκύρου ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες όπως το όργωμα και το αλώνισμα.

Το Σκυριανό άλογο είναι είδος συγγενικό με το άλογο ή πόνι της Πίνδου και θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε μαζί του ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία. Επιπλέον, τα Σκυριανά αλογάκια συνδέονται με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με τα άλογα που απεικονίζονται στη πομπή των Παναθηναίων στη Ζωφόρο του Παρθενώνα.

Τα Σκυριανά άλογα είναι συγγενικά με φυλές μικρόσωμων ορεσίβιων αλόγων που ζούσαν στην Αλάσκα. Τα μικρόσωμα αυτά άλογα φαίνεται να έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Ασίας πριν από 12.000 χρόνια!

Το είδος που εξελίχθηκε σε Σκυριανό άλογο φημολογείται πως έφτασε στο νησί της Σκύρου τον 5ο αιώνα από Αθηναίους έποικους.

Στο ορεινό και νοτιοανατολικό τμήμα της Σκύρου εκτείνεται το βουνό Κόχυλας που αποτελεί το φυσικό χώρο ελεύθερης διαβίωσης για το μικροκαμωμένο Σκυριανό αλογάκι.

Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα σπάνια είδη χλωρίδας και ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί. Λόγω της ποικιλομορφίας και ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας της, η νότια Σκύρος έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη. Η μεγαλύτερη έκταση (περίπου 40.000 στρέμματα) είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και είναι ζώνη ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας.

Τα αλογάκια του όρους Κόχυλας ζουν σε μικρές αγέλες με τα δικά τους λημέρια. Συνήθως μαζεύονται στις πλατωσιές του βουνού πλάι σε λίμνες που προστατεύονται από δέντρα.

Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, όταν η τροφή και το νερό εξαντλούνται, τα Σκυριανά αλογάκια κατεβαίνουν από το φυσικό τους περιβάλλον και μένουν στα κτήματα των ιδιοκτητών τους, όπου απολαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.

Στο Κτήμα Μουριές όπου ο Μανώλης Τραχανάς φροντίζει δεκάδες άλογα, μπορείς να μάθεις ακόμα περισσότερα για τα Σκυριανά αλογάκια και να γνωρίσεις τις συνήθειές τους από κοντά!

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Δήμος Σκύρου
Μια ακόμη σημαντική συμφωνία για ανάγκες άμεσης υγειονομικής αερομεταφοράς από τη νησιωτική Ελλάδα πρόσθεσε στις συνεργασίες της η INTERAMERICAN. ...
Σκύρος
Στους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς στον κόσμο εντάχθηκε φέτος η Σκύρος, η οποία μαζί με την Αλόννησο, εκπροσωπούν την ...
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Ξεκινούν τα έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Σκύρου. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις τόσο για την συντήρηση ...
Σκύρος
Ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με οδηγό το όραμα του Μάνου Φαλτάιτς «για μια πολιτιστική αναγέννηση βασισμένη ...
Shell & MOH Aviation Fuels
Η Shell & ΜΟΗ Aviation Fuels, κοινοπραξία της Shell και της Motor Oil Hellas στον κλάδο των αεροπορικών καυσίμων, ...
Σκύρος - Λιναριά
Ένας ακόμα κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα των ποιοτικών παροχών του Λιμανιού Λιναριάς Σκύρου. Πρόκειται για την λειτουργία του πρώτου ...
 
 
Την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δυνατότητες σπουδών που προσφέρουν τα διεθνή πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε πολλές ...
Παράταση, λόγω της αυξημένης ζήτησης, ως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 15:00, θα πάρει η Παρέμβαση ΙΙ (Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς ...
Το Υπουργείο Πολιτισμού,  το 2004, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προχώρησε στον  φωτισμό του ιερού του  Ποσειδώνα, στο Σούνιο. Η φωταγώγησή του  ...
H νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. Για την υπογραφή ...
Σήμερα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τα παιδιά της χώρας μας. Οι προσδοκίες τους θα γίνουν προκλήσεις και η επιμονή μαζί με ...
Παράταση ως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 15:00, θα πάρει η Παρέμβαση ΙΙ (Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς) της Δράσης «Ερευνώ ...
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών επισκέφθηκε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Πάπτη και ενημερώθηκε για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται, καθώς και για ...
Η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πορεία των έργων της ...
Tο σχέδιο για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 950 νέα οχήματα μέχρι το καλοκαίρι του 2025 παρουσίασε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο υπουργός Υποδομών ...
Την πλήρη εικόνα του ακινήτους τους, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης κ.α., θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του ...
Η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., σε συνεργασία με το Υπερταμείο, υλοποιεί ένα μεγάλο έργο ελέγχου και αναδιοργάνωσης της εταιρείας με ...
Η ΕΡΓΟΣΕ δημοσίευσε τον διαγωνισμό για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Νέα Καρβάλη - Τοξότες, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 192,5 εκ €. και ...