Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΙΟΒΕ-Μάιος
Στα υψηλά 6 ετών ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος
Όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται.
Δευτέρα, 02/06/2014

Την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών, πιστοποιώντας ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο μετά από τη μικρή διόρθωση του Απριλίου, καθώς διαμορφώθηκε στις 99,1 (από 95,4). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι εν γένει θετικές: οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Υπηρεσίες, στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο βελτιώνονται, ενώ στις Κατασκευές κυριαρχεί η σταθερότητα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει για τρίτο κατά σειρά μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Άλλωστε, φαίνεται να διακόπτεται η άνοδος της ανεργίας, με αναιμικές όμως - για την ώρα - ενδείξεις τόνωσης της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΙΟΒΕ, η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας, για τον 5ο μήνα του 2014, καταγράφει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής δεν  μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν ήπια έδαφος και το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, μετά τη μικρή πτώση του Απριλίου, κινείται ανοδικά τον Μάιο, στις 95,1 (από 91,9) μονάδες, επίπεδο που είναι ανώτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό (92,6 μον.). Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε κυρίως η εξομάλυνση του ισοζυγίου στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και λιγότερο η ήπια κάμψη στις αρνητικές εκτιμήσεις παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης. Αναλυτικότερα: α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός αρνητικός δείκτης κινείται στις -27  (από -29) μονάδες, με το 1/3 των επιχειρήσεων να δηλώνει εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 6% (από 3%) να αναφέρει το αντίθετο. β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, ο σχετικός δείκτης  παραμένει αμετάβλητος τον Μάιο στις +21 μονάδες, με το 31% των επιχειρήσεων να προβλέπει και πάλι άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και το 1/10 μείωσή της. γ) Πτωτική είναι η τάση που καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +3 (από +11) μονάδες. Το 17% (από 21%) των επιχειρήσεων αναφέρει υψηλά και το 14% (από 10%) χαμηλά για την εποχή αποθέματα. δ) Οι τάσεις στους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι ανοδικές: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο κερδίζουν ήπια έδαφος (-4 από -6 μον. το σχετικό ισοζύγιο), όπως και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-27 από -29 μον. ο δείκτης), με το δείκτη των προβλέψεων για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο (+27 από +19 μον.).

-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους  ανακάμπτουν αισθητά, ενώ αντίθετα εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση υποχωρούν ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται οριακώς ανοδικά τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 84,2 (από 83,0) μονάδες, σε επίδοση πάντως υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περσινής (69,3 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, η βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται εν πολλοίς από την μικρή επιδείνωση της τρέχουσας ζήτησης, αλλά και την εξασθένηση των θετικών προβλέψεων για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου. Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινείται ανοδικά, στις +3 (από -8) μονάδες, ενώ το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τη ζήτηση του τρέχοντος τριμήνου χάνει 4 μονάδες και διαμορφώνεται στις -3 (από +1) μονάδες. Στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου καταγράφεται επίσης αρνητική μεταβολή, όμως ήπια, με το σχετικό δείκτη να χάνει 2 μονάδες (στις +16 μον.) και το 27% των επιχειρήσεων του τομέα να αναμένουν άνοδο της ζήτησης, έναντι μόλις 12% που προβλέπει εκ νέου πτώση της. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, το αρνητικό ισοζύγιο για την απασχόληση επιδεινώνεται ελαφρά (+4 από +7 μον.), με το 14% των επιχειρήσεων να αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας και το 17% (από 20%) άνοδο. Ως προς τις τιμές, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται χωρίς μεταβολές, στις -4 μονάδες, ενώ αυξάνεται ελαφρά στο 18% (από 15%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 36% επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 29% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 11% παράγοντες όπως η οικονομική ύφεση, η καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, η υψηλή φορολογία, η ανεπάρκεια ρευστότητας, ο έντονος ανταγωνισμός, η υψηλή γραφειοκρατία κ.α.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, ενώ και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς ανοδικά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών τον Μάιο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Απριλίου, στις 86,2 (από 80,1) μονάδες, σε ανώτερη επίδοση σε σχέση και με την αντίστοιχη περσινή (79,5 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ανακάμπτουν, σε όλους τους εξεταζόμενους κλάδους, με τα αποθέματα να διατηρούνται ελαφρώς χαμηλά για την εποχή. Αναλυτικότερα, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αμβλύνονται, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις -19 (από -33) μονάδες και το 44% (από 52%) των επιχειρήσεων να αναφέρει χαμηλές πωλήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο κερδίζει 9 μονάδες, κινούμενος σε οριακώς θετικά επίπεδα για πρώτη φορά τα τελευταία 4½ (στη +1 μονάδα). Στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ο σχετικός δείκτης παραμένει αρνητικός (-3 από -6 μονάδες), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, το αρνητικό ισοζύγιο στις παραγγελίες προς προμηθευτές διευρύνεται ελαφρά, κατά 2 μονάδες (στις -12) και οι προβλέψεις για την απασχόληση παραμένουν θετικές, στα ίδια επίπεδα (+3 μον. ο δείκτης). Τέλος, στις τιμές, ο σχετικός αρνητικός δείκτης για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους δεν μεταβάλλεται από τις -14 μονάδες, με το 76% των επιχειρήσεων να αναμένει βραχυπρόθεσμη σταθερότητα.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται ελαφρά, αντισταθμιζόμενες από το δείκτη πρόβλεψης για την απασχόληση, ο οποίος κινείται ανοδικά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινείται τον Μάιο κοντά στα επίπεδα του Απριλίου, στις 80,9 (από 81,2) μονάδες, αρκετά όμως υψηλότερα σε σχέση με πριν ένα χρόνο (65,7 μονάδες). Οι προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών βαίνουν δυσμενέστερες τον Μάιο – λόγω κυρίως των Δημόσιων Έργων– με τις θετικές όμως προβλέψεις για την απασχόληση να ενισχύονται ελαφρά. Αναλυτικότερα, ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων  για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων χάνει 5 μονάδες (στις -64), με το 71% των  επιχειρήσεων να διατυπώνει εκ νέου απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών του  το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 7% (από 10%) να αναφέρει το αντίθετο. Αντιθέτως, το ισοζύγιο  προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει 4 μονάδες και διαμορφώνεται στις +18 μονάδες, ενώ, από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των  επιχειρήσεων βελτιώνονται (-14 από -29 μονάδες ο σχετικός δείκτης). Οι μήνες εξασφαλισμένης  δραστηριότητας αυξάνονται ελαφρά στους 11,5 (από 10,9), ενώ στο πεδίο των τιμών, το σχετικό  αρνητικό ισοζύγιο μεταβάλλεται ελαφρά στις -31 (από -28) μονάδες. Τέλος, αυξάνεται ήπια στο  12% (από 10%) το ποσοστό των επιχειρήσεων του τομέα που αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 28% επισημαίνει την ανεπαρκή χρηματοδότηση, το 33% τη χαμηλή ζήτηση και το 23% παράγοντες όπως η γραφειοκρατία, η  έλλειψη μεγάλων έργων και μελετών κ.α. ως τα κυριότερα εμπόδια που επηρεάζουν τη  δραστηριότητά τους.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται οριακά. Είναι έτσι η σημαντική βελτίωση στις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας που έλκει το συνολικό δείκτη προς τα πάνω. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται ανοδικά και τον Μάιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, φθάνοντας τις -52,5 μονάδες (από -55,0), που είναι και η λιγότερο αρνητική επίδοσή του από τον Φεβρουάριο του 2010. Η σημαντική ανάσχεση της ύφεσης στις αρχές του τρέχοντος έτους, που αποτυπώθηκε τον Μάιο στα σχετικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., και οι προσδοκίες μη λήψης πρόσθετων μέτρων φέτος, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, διατήρησαν τον περασμένο μήνα την κάμψη της απαισιοδοξίας στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας που σημειώθηκε τον Απρίλιο. Η ίδια τάση εκδηλώνεται πλέον στο πεδίο της απασχόλησης, καθώς ευνοείται και από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας το καλοκαίρι σε εποχικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού. Σταθερά όμως οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν με διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες στην ΕΕ, με την Κροατία να ακολουθεί δεύτερη κατά σειρά (-36,2 από -34,7 μον. ο αντίστοιχος δείκτης), την Ρουμανία τρίτη (-34,1 από -33,4 μον.), την Κύπρο τέταρτη (-33,9 από -38,1 μον.) και την Βουλγαρία πέμπτη (-31,1 από -30,5). Ο δείκτης κινείται ανοδικά σε 16 χώρες τον Μάιο (από 17 τον Απρίλιο και 18 τον Μάρτιο), ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται σταθερά στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), αλλά και στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Ην. Βασίλειο και την Γερμανία.

 

Συναφείς αναρτήσεις
Τουρισμός και πρώτες εκλογές έπαιξαν θετικό ρόλο
«Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, ...
Στις 108,1 μονάδες ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος το Μάϊο
Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στην Ελλάδα, μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις ...
Στις 108,8 μονάδες ο δείκτης τον Απρίλιο
Ενισχυμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε στις 108,8 μονάδες από 107,0 μονάδες το Μάρτιο. Όπως προκύπτει από ...
Βελτίωση προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία
Στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 μονάδων το Δεκέμβριο, ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, σύμφωνα με την ...
Δεκέμβριος 2022-Δείκτες
Απόρροια της βελτίωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες ήταν η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ...
Βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία
Με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις, συγκλίνει η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Δεκέμβριο. ...
Στις 98,3 μονάδες...
Επιδεινώθηκε ισχυρά τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 τον Σεπτέμβριο και ...
Σταϊκούρας
  «Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, από τις 107 μονάδες τον Νοέμβριο 2019, ...
IOBE
  Δεν έχουν περάσει δύο ώρες από την δημοσιοποίηση της θρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και το ...
 
 
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η πορεία πέντε ιδιωτικών επενδυτικών έργων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της "Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης ...
Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι τρία (3) επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού ...
Ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους απαιτεί το συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με την εφαρμογή μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ...
«Κοινή συνισταμένη όλων μας είναι η προσπάθεια για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και αυτό προϋποθέτει παραγωγικές επενδύσεις για σταθερή, ισόρροπη και ...
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ...
  «Όταν επισκέπτομαι αυτό το κτίριο, το κτίριο του ΔΝΤ, θυμάμαι πάντα τη δραματική εμπειρία της Ελλάδας κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η κυβέρνηση ...
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη μετέβη στο Ηράκλειο Κρήτης, προκειμένου να επισκεφθεί και να ενημερωθεί για τα  ερευνητικά έργα που εκτελεί το Ινστιτούτο ...
"Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον όλων, των νέων μας, των παιδιών μας, το πώς θα μείνουν στον τόπο τους και ιδιαίτερα στις ...
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, τόσο εφέτος όσο και το 2025, σύμφωνα με έκθεση ...
Ακαθάριστο δημόσιο προϊόν 225,19 δισ. ευρώ είχε η Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τη δεύτερη κοινοποίηση δημοσιονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Από τα στοιχεία προκύπτει ...
Τεράστια είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα έσοδα έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα, ...
Εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2023 αντί για 2% και αύξηση των επενδύσεων κατά 6,6% αντί για αρχική εκτίμηση 4% ...