Οι λειτουργικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα βελτιώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.
Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε από τον Σεπτέμβριο, λόγω των νέων αυξήσεων της παραγωγής και της απασχόλησης. Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες ζήτησης σε όλο το εύρος του τομέα παρέμειναν υποτονικές, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι.
Οι χαμηλότερες νέες πωλήσεις στο εξωτερικό συνέβαλαν επίσης στη μείωση του συνόλου των νέων παραγγελιών. Η αύξηση της παραγωγής προήλθε από τις προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, ενώ οι εταιρείες αύξησαν επίσης τον αριθμό των εργαζομένων λόγω της ισχυρότερης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Μέλη του πάνελ κατέγραψαν ασθενέστερες πιέσεις επί του κόστους, καθώς η ζήτηση για εισροές μειώθηκε σε όλο το εύρος του τομέα. Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς η εξοικονόμηση κόστους μετακυλίστηκε στους πελάτες μέσω της βραδύτερης αύξησης των τιμών πώλησης.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 51.2 μονάδες στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου, υψηλότερα από τις 50.3 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Η πρόσφατη βελτίωση της υγείας του τομέα ήταν εντονότερη από τον μέσο όρο της έρευνας, παρότι ήταν η δεύτερη ασθενέστερη σε διάστημα περίπου ενός έτους. Η άνοδος του τομέα υποστηρίχθηκε από την νέα αύξηση της παραγωγής τον Οκτώβριο, μετά από μια ελαφρά συρρίκνωση κατά την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα βραδύτερος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, η αύξηση οφείλεται στις προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων ασφαλείας των ετοίμων προϊόντων. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2023, και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2020.
Η μείωση των νέων παραγγελιών για δεύτερο συνεχή μήνα επηρέασε αρνητικά τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου. Σύμφωνα με αναφορές, η υποχώρηση του συνόλου των νέων πωλήσεων προήλθε από την ασθενή ζήτηση από πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια κάθε μήνα μετά τον Αύγουστο του 2023, οι τιμές εισροών για τους Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν εκ νέου τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες επισήμαναν ότι στην αύξηση οδήγησαν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, πετρελαίου και προμηθευτών, παράλληλα με τις ελλείψεις ορισμένων εισροών.
Παρότι ισχυρός, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο και ηπιότερος από τον μέσο όρο της έρευνας. Κατ’ αναλογία με τον μέτριο ρυθμό αύξησης του κόστους, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εργοστασίου ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα 14 μηνών συνεχούς αύξησης, καθώς ο ανταγωνισμός εμπόδισε τις αυξήσεις των τιμών. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου.