Διαβουλεύσεις στα πολιτικά όργανα της ΕΕ αλλά και των υπολοίπων θεσμών εξελίσσονται αυτή την στιγμή αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τη χώρα μας και την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει σε δημοψήφισμα δίχως να έχει ενημερώσει καν την Κομισιόν η οποία εδώ και τέσσερις μήνες με στοχευμένες διπλωματικές ενέργειες επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα. "Ενεργούν σαν να θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το Ευρώ κι όχινα την κρατήσουν" τονίζεται.
Αν και μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σιγουρο, το μείζον ερώτημα που θα τεθεί μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εντός της ημέρας είναι κατά πόσο θα μείνει το ελληνικό ζήτημα ανοικτό ή θα υπάρξει ευθεία δήλωση διαφοροποίησης ως προς τις προθέσεις της χώρας όπως αυτές εκφράστηκαν εχθές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μια πρώτη σκέψη αναφέρεται σε ενιαίο κείμενο των κρατών - μελών της Ευρωζώνης που θα κινείται κριτικά ως προς το δημοψήφισμα και θα έχει αναφορές σε ελληνικό "εκβιασμό" που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Αυτή η πρόταση έχει πέσει από αργά χθες το ξημέρωμα στο τραπέζι καθώς χώρες της βόρειας κι ανατολικής Ευρώπης θεωρούν πως πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό από τη μεριά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θίγει το σύνολο της λειτουργιας της Ευρώπης. Πιο ήπιες φωνές κυρίαρχα από τη Γαλλία και το νότο, μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει μια τελευταία διαπραγμάτευση, αν και σαφώς υπάρχει αμηχανία από την "αδιανόητη στάση" όπως τη χαρακτηρίζουν, του Αλέξη Τσιπρα.
Αυτή την στιγμη όπως αναφέρουν στο protothema.gr διπλωματικοί κύκλοι της Ευρώπης "η Ελλάδα είναι πλήρως και 100% απομονωμένη,ακόμα και από την Κύπρο ή άλλες χώρες με τις οποίες διατηρούσε παραδοσιακή φιλία".
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον "το λόγο έχει ο Μάριο Ντράγκι" αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχει το θεσμικό πλαίσιο άρα και τη νομιμοποίηση για να στηριξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Τρίτη και μετά, οπότε η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός προγράμματος.