Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τα βήματα μπορούν να ολοκληρωθούν σχετικά γρήγορα, αρκεί όλες οι πλευρές να είναι διαθέσιμες να συμβιβαστούν
Σε δημοσίευμά του πρακτορείου Reuters εξετάζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που βρουν πρόσφορο έδαφος οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Κατά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το Reuters τα βήματα έχουν ως εξής:
1. Μόλις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεχτεί το ελληνικό αίτημα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την αξιολόγησή της.
2. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να έχει μακρά διάρκεια, ωστόσο η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν εργαστεί εδώ και μήνες εντατικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία για την ολοκλήρωση τπου προηγούμενου προγράμματος. Παρότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα περιπλέκουν την κατάσταση, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αποτίμηση της κατάστασης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα.
3. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δάνειο από τον ESM, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το 2017 που ανέρχοντα στα 30 δισ. ευρώ.
4. Αν το Eurogroup αποφασίσει να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και πιθανότατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο συμμετείχε στα δύο προηγούμενα προγράμματα, θα διαπραγματευτούν το νέο Μνημόνιο Κατανόησης και τους όρους που το συνοδεύουν.
5. Εάν η Ελλάδα και Eurogroup συμφωνήσουν στους όρους, οι χώρες της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το νέο δάνειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη Γερμανία, αυτό θα σήμαινε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Οι καλοκαιρινές, όμως, διακοπές θα μπορούσαν να είναι ένα εμπόδιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα, ίσως όμως θα μπορούσε να πάει και πιο γρήγορα.
6.Αν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, μέσα σε τρεις εβδομάδες, την στιγμή που θα πρέπει να αποπληρωθεί και η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.