Από την περασμένη Δευτέρα το "b.e." έχει γράψει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται απομονωμένος, οι σχέσεις με ορισμένους από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του βρίσκονται σε οριακό σημείο και πως ο ίδιος -(σ.σ. νεότερες πληροφορίες είναι αυτές) όντας νέος άνθρωπος παθαίνει κρίσεις πανικού ακόμα κι όταν βρίσκεται σε συκέψεις. Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμπνευστής του δημοψηφίσματος ήταν αρχικά ο κ. Αλ. Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, γραμμή στην οποία προσχώρησε και ο κ. Ν. Παπάς, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, θεωρώντας το διέξοδο. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά καλύτερα ένα "ΝΑΙ", παρά το όχι, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε δύσκολες ατραπούς.
Είναι ενδεικτικό του κλίματος που μεταφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, δίδοντας την εντύπωση ότι πρόκειται πλέον για... σκορποχώρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι λίγο πριν από προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός ρώτησε στενό συνεργάτη του "τί να του πω ρε παιδιά"; Κι εκείνος τον συμβούλευσε "να του πεις να πάει να γ...., που θα μάς που πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα". Και γιατί να του το πω αυτό ρε παιδιά, φέρεται να διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να πάρει την απάντηση: "όταν η χώρα του είχε κάνει δημοψήφισμα για τη Λισαβώνα, εμάς μάς είχαν ρωτήσει";
Από το διάλογο αυτό αντιλαμβάνεται κανείς την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει πλέον ο πρωθυπουργός και από προσωπικής απόψεως πλέον.
Ο κ. Σπ. Σαγιάς, όπως γράφςει το iefimerida.gr, έχει να πατήσει στο γραφείο του από τις 29 Ιουνίου, διότι διαφώνησε ευθέως με την πρόταση του δημοψηφίσματος. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δηλώσει την παραίτησή του και ο πλέον σοβαρός διαπραγματευτής που διέθετε αυτή η κυβέρνηση ο κ. Χουλιαράκης, ενώ μετά το δημοψήφισμα το σκέπτεται να αποχωρήσει και ο κ. Δ. Μάρδας. Άλλωστε το είπε στα κανάλια χθες, ότι αν πάμε στη δραχμή εγώ φεύγω.
Το ρεπορτάζ του iefimerida.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαγιάς δεν έχει πάει στο γραφείο του από την 29η Ιουνίου, μετά τον άγριο καβγά που είχε με τους υπουργούς Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκο Παππά και Νίκο Βούτση.
Ο κ. Σαγιάς ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα.
Μάλιστα, πληροφορίες λένε πως είχε πει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Διαισθάνομαι πως με το δημοψήφισμα καταστρέφουμε τη χώρα».
Ωστόσο, όπως φαίνεται, η άποψη του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος άκουσε τους υπουργούς που ζητούσαν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, το επεισόδιο είχε διαρρεύσει και στον Τύπο. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό το επεισόδιο ανάμεσα σε Βαρουφάκη και Σαγιά, όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε κακογραμμένη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρωτοστατούσε στην πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα και στο τέλος της διαπραγμάτευσης.
Από την πλευρά του, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα περί παραιτήσεως του Σπύρου Σαγιά, ωστόσο ο τελευταίος δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο γραφείο του.
Καυγάς κορυφής στο τελευταίο υπουργικό
Στα δύο ήταν κομμένο το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα.
Από τη μία, οι κκ. Δραγασάκης, Σπύρος Σαγιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι ζήτησαν επανεξέταση της συμφωνίας και προσπάθεια για συμβιβασμό.
Από την άλλη βρέθηκαν οι «σκληροί» της κυβέρνησης κκ Νίκος Παπάς και Γιάνης Βαρουφάκης οι οποίοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να φτάσει στα άκρα και τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Φωνές στο υπουργικό για να φύγει ο Βαρουφάκης
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζήτησαν ευθέως την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν εντόνως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σπύρος Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και βασικό μέλος της διαπραγμάτευσης Γιώργος Χουλιαράκης και ο σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Α. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος.
Ακούστηκαν βαριές κουβέντες με αφορμή το κείμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το δημοψήφισμα που είχε συντάξει ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ ο Νίκος Παππάς έφτασε στο σημείο «ωρυόμενος» να δηλώσει «εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο».