Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, καθώς δεν είναι δεδομένη η στάση των βουλευτών. Στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε εχθές στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είπε πως η βάση των ελληνικών προτάσεων "δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας ετοιμάζονται να καταθέσουν κείμενο διαφοροποίησης επί της προτεινόμενης συμφωνίας, χωρίς πάντως να ξεκαθαριζεται τι ακριβώς θα πράξουν στη σημερινή συζήτηση στη βουλή. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, θα το δείτε το απόγευμα» έλεγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αλλο στέλεχος της Αριστερής Πτερυγας σημείωνε ότι "ειναι προφανές το τι θα κάνουμε μετα την έκφραση των διαφωνιών μας", ενώ βουλευτής της ίδιας τάσης σημείωνε, συνιστώντας περισσότερη μετριοπάθεια, ότι όλα θα εξαρτηθούν και θα εκτιμηθούν από την εξέλιξη της συζήτησης.
Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Σε ό,τι αφορά στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν αποκλείεται να επιμείνει στην καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεταν όμως ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δύσκολα θα παρέμενε Πρόεδρος της Βουλής. Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Αρχικά επικράτησε μία αναστάτωση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανιζόταν προβληματισμένος και επιφυλακτικός, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν τίθεται θέμα και ο κ. Καμμένος θα στηρίξει κανονικά την κυβέρνηση. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτενή συζήτησή τους για τα νησιά, για τα οποία ο κ. Καμμένος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ενα ακόμη πρόσωπο που προβληματίζει για το τι στάση θα κρατήσει είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Χρειάζεται ρητή δέσμευση των δανειστών για το χρέος τώρα, όχι τον Οκτώβριο που είπε ο Γιούνκερ, γιατί θα μας πουλήσει πάλι όπως πούλησε και τον Βενιζέλο».
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, γράφει η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και την οποία κατέθεσε ο ίδιος ο Γιούνκερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στο άρθρο.
Σε άρθρο που υπογράφει ο Στάθης Κουβελάκης ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία «δεν πέτυχε παρά την "ολική επαναφορά" στον προηγούμενο εγκλωβισμό, και τούτο από μια πολύ δυσχερέστερη θέση, υπό την πίεση ενός ακόμη οξύτερου οικονομικού στραγγαλισμού. Οσο για το πολιτικό πλεονέκτημα, δηλαδή για το τεράστιο κεφάλαιο που αποκόμισε με το δημοψήφισμα, έσπευσε να το ακυρώσει σε χρόνο ρεκόρ, ακολουθώντας σε όλα τα σημεία τη γραμμή όσων αντιτάχθηκαν σ' αυτό, και που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι ενώ έχουν καταποντισθεί στις κάλπες».
«Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;»
Το άρθρο έχει τίτλο «Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;» και αναφέρεται στην «πλήρη αντιστροφή του νοήματος ενός συγκλονιστικού γεγονότος όπως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», θέτοντας το ερώτημα: Πως είναι δυνατό ένα σαρωτικό «όχι» στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας να "ερμηνεύεται" ως πράσινο φως για ένα νέο μνημόνιο;». Το ερώτημα ακολουθείται από ένα δεύτερο, διατυπωμένο με «όρους κοινής λογικής»,: «Αν ήταν να υπογραφεί κάτι ακόμη χειρότερο και δεσμευτικότερο από τις προτάσεις Γιουνκέρ προς τι το δημοψήφισμα ή μάλλον προς τι η μάχη του "όχι" και, φυσικά, προς τι η σαρωτική της επικράτηση;».
Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την στάση που κράτησε μετά το δημοψήφισμα αναφέρει ότι «στην παραζάλη ακόμη της κυριακάτικης χαράς, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον εκπρόσωπο του 62% να υποτάσσεται στο σκεπτικό του 38% την επαύριο μιας εκκωφαντικής νίκης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».
Και το άρθρο καταλήγει με την «δέουσα σαφήνεια: οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων αποτελεί Υβρι με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Οποιος την αποτολμήσει και οδηγήσει την χώρα και την Αριστερά στην παράδοση και την ατίμωση θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την αντίστοιχη Νέμεσι».
Στη Βουλή
Εν τω μεταξύ κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η ελληνική πρόταση προκειμένου σήμερα Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 14:00 μετά το μεσημέρι και το κείμενο της ελληνικής πρότασης θα συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού και αιτιολογική έκθεση.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».
Όπως διευκρινίζουν πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.
Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.