Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο τρίτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι των πιστωτών για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται, αυτή η στρατηγική θα οικοδομηθεί στα έγγραφα στρατηγικής που υπάρχουν από το 2013.
Πρόβλεψη για ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό τομέα που θα εστιάζει στην επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα εμπεριέχεται στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες το βράδυ στους θεσμούς και στο Eurogroup. Οι ελληνικές προτάσεις για τον τραπεζικό τομέα εστιάζουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των δανείων με παραμετρικές αλλαγές στους νόμους «Κατσέλη» και «Δένδια», αλλά και στην λήψη όλων εκείνων των παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν ομαλά στο νέο περιβάλλον και στις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται έναντι των πιστωτών για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται, αυτή η στρατηγική θα οικοδομηθεί στα έγγραφα στρατηγικής που υπάρχουν από το 2013, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με προοπτική ο τραπεζικός τομέας να επανέλθει σε ιδιωτική ιδιοκτησία, προσελκύοντας ξένους στρατηγικούς επενδυτές και επιτυγχάνοντας ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα
Ακόμη, δεσμεύεται για αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, για τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ώστε να εισάγεται μηχανισμός για τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους καλή τη πίστη οφειλέτες, αλλά και για αλλαγές που θα βελτιώσουν άμεσα το δικαστικό πλαίσιο για τις υποθέσεις εκδίκασης καθυστερούμενων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση δεσμεύεται για μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων -η οποία θα καταρτισθεί με τη βοήθεια στρατηγικού συμβούλου- αλλά και για τη θέσπιση του επαγγέλματος του «Διαχειριστή αφερέγγυων δανείων», το οποίο θα συμβαδίζει με τη διεθνή εμπειρία.