Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αίρουν τις υπάρχουσες στρεβλώσεις της οικονομίας πού δυσχεραίνουν το έργο των επιχειρήσεων και τη ζωή των πολιτών. Παράλληλα, πρέπει να στοχεύουν σε ένα πιο ευέλικτο κράτος φιλικό στον πολίτη και στον επιχειρηματία. Τα παραπάνω επισημαίνει, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου μεγάλου έργο του Ινστιτούτου, το «Διαρκές Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων».
Πρόκειται για την ψηφιακή αποτύπωση του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου μέσω της οποίας οι τελικοί χρήστες, κυβέρνηση, δημόσιοι λειτουργοί, επιχειρηματικοί φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα, τύπος κ.α. θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν, έως τη στιγμή της πρόσβασης, χρονολογικά, ανά υπουργείο, ανά κλάδο, ανά τύπο μεταρρύθμισης και ανά τελικό υπογράφοντα. Θα είναι διαθέσιμο από 20/6/2014 μέσω του site του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την κάλυψη των αναγκών της συνεχούς επικαιροποίησης και υποστήριξής του. Το πληροφοριακό υλικό, που αποτελεί ποσοτική κωδικοποίηση μαζί με διαγραμματικές απεικονίσεις, περιλαμβάνει πάνω από 1400 μεταρρυθμίσεις και αποτελείται από Νόμους, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις, Εφαρμοστικές και Ερμηνευτικές Εγκυκλίους καθώς επίσης και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως είπε ο κ.Γραμματίδης, το Ινστιτούτο, ήδη, σχεδιάζει δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα για την συζήτηση με την κοινωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και τη σημασία τους. «Η κοινωνία, πρόσθεσε, όχι μόνο πρέπει να ενημερώνεται αλλά και να συμμετέχει στις δημόσιες διαδικασίες όσον αφορά στο μέλλον της οικονομίας. Πρέπει να συζητήσουμε την παθολογία των μέτρων πού τα εμποδίζει να εφαρμοσθούν. Και πρέπει να εφαρμοσθούν, αφού, αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πού είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα στην ανάπτυξη. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε μέσα από τον διάλογο πού μόλις αρχίζει. Είναι αυτό πού ονομάζουμε «μετανομοθετική διαβούλευση» ευρείας κλίμακας πού όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από ιδιωτικό φορέα. Κι αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των περιφερειακών επιμελητηρίων και των τοπικών αρχών. Είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη της νέας οικονομικής πορείας της χώρας».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε, από την πλευρά του, την προσήλωση του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και ότι η επιτάχυνση και ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη.