Συνάντηση Τσίπρα με Κατσέλη (ΕΤΕ), Καραμούζη (Eurobank), Θωμόπουλο (Πειραιώς), Ράπανο (Alpha)
Mετά τις 20 Αυγούστου και όταν θα έχει υπογραφεί οριστικά το τρίτο μνημόνιο, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, ενώ σταδιακά θα επέρχεται η εμπιστοσύνη, όσο η κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστέ;ς, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Στόχος όλων μας είναι να λήξει αυτή η δύσκολη πέριοδος και σιγά σιγά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρίο της ένωσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η κυρία Κατσέλη επικεντρώθηκε στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και επανέλαβε ότι «εμείς θα εργαζόμαστε με το νομοθετικό πλαίσιο του 2014 και αναμένουμε το νέο πλαίσιο από την κυβέρνηση για το πώς θα λειτουργούμε από το 2016».
Η διάρκειας περίπου 90 λεπτών συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και το θέμα των πλειστηριασμών.
«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΕΕΤ.
«Ήταν νομίζω απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρι ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».
Η πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, ευχαρίστησε για τη συνάντηση, προσθέτοντας «κοιτάζουμε μπροστά» αφού έληξε η τραπεζική αργία έληξε, Εκφράζοντας όλους, όπως είπε, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι «θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων». Χαρακτήρισε αυτό ως ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία, για να προσθέσει πως «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
«Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπατε, χτες είχαμε μια δήλωση της ΕΕΤ ότι εμείς μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίσουμε με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, τον νόμο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 2013, προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καλύπτει και τη δράση τη δική μας μετά», τόνισε.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι «αυτές τις 3 εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική τη στάση του προσωπικού και υπογράμμισε ότι και η στάση των πολιτών ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη με την κυρία Κατσέλη να χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό» αυτό τον παράγοντα.