Άλλα 900 εκατ. ευρώ ενέκρινε η ΕΚΤ ως χορήγηση βοήθειας προς τις Ελληνικές τράπεζες αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Η επιπλέον ρευστότητα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν.
Η αύξηση θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, καθώς η Αθήνα ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, ενώ η ΕΚΤ, ήδη, έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει και στην ψήφιση – σήμερα – της κοινοτικής οδηγίας για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών (BRRD). Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει τον ELA κατά το ίδιο ποσό, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διοίκησή της ακολουθεί την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς προτιμά να περιμένει πρώτα η Αθήνα να εφαρμόσει τις «υποχρεώσεις» της και κατόπιν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων που μπορούν να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες παρέμεινε αμετάβλητο, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι, εάν όλα φυσικά ακολουθήσουν την επιθυμητή πορεία και υπάρξει τελική συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, η διοίκηση της ΕΚΤ είναι πρόθυμη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το «κούρεμα» αυτό αλλά θα το πράξει από τον Σεπτέμβριο και μετά.Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τον ELA άμεσα, αλλά έχει επίσης περιθώριο να κάνει και άλλες κινήσεις (σ.σ.: για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών), εφόσον προχωρήσει καλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειασθεί κάποιες εβδομάδες ή μήνες.
Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει από τον Σεπτέμβριο το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι του ELA. Το 90% των οικονομολόγων αναμένει ότι έως το τέλος του έτους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για πράξεις αναχρηματοδότησης.
Η κίνηση αυτή αναμένεται, επίσης, να καταστήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επιλέξιμα για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, μειώνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους.
Στο μεταξύ, αλλάζει και το κλίμα στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, από την περασμένη Δευτέρα δεν ήταν λίγοι οι πελάτες που προχώρησαν σε καταθέσεις ποσών που σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκαν στα επίπεδα των 5.000 – 10.000 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες, η ρευστότητα του συστήματος βελτιώθηκε, καθώς παρά το αρνητικό κλίμα και την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα μετρητά που έφυγαν μέχρι το τέλος Ιουνίου, άρχισαν ήδη να επιστρέφουν.
Xαμηλά νούμερα
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, μπορεί τα νούμερα ακόμη να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αποτελεί μία άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, ως προς τη συμπεριφορά του συναλλακτικού κοινού, το οποίο επιδεικνύει μέχρι στιγμής μεγάλη ψυχραιμία. Ομαλά κύλισαν και οι πρώτες ημέρες πρόσβασης στις θυρίδες, καθώς δεν δημιουργήθηκε πανικός και οι ενοικιαστές τους εξυπηρετήθηκαν χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα χρήματα που κατατέθηκαν προέρχονταν τόσο από τις θυρίδες, όσο και από τα … στρώματα.
Οι λόγοι της κατάθεσης σχετίζονται με την ασφάλεια διακράτησής τους σε προσωπικές κρυψώνες, με την πληρωμή υποχρεώσεων (οι τόκοι έχουν αρχίσει να τρέχουν στα δάνεια από την περασμένη Δευτέρα), όσο και με στρατηγικές διασποράς του κινδύνου (κατανομή ρευστότητας σε θυρίδες, «σεντούκια», λογαριασμούς). Ενδεικτικό των εισροών που σημειώθηκαν είναι το γεγονός ότι πολλά καταστήματα δεν ζήτησαν νέα χαρτονομίσματα για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ κάποιες μονάδες που εμφάνισαν πλεόνασμα μετρητών κάλεσαν χρηματαποστολές για την αποστολή χρημάτων στα κεντρικά θησαυροφυλάκια.