Σαφή δυσαναλογία στα κέρδη του τουριστικού κλάδου και στην αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων καταγράφεται σε σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά, τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από τον τουρισμό αυξάνονται ετησίως με ρυθμό τουλάχιστον 20%. Όμως, αυτή η αύξηση δεν αντανακλάται στα ασφαλιστικά ταμεία, τα έσοδα των οποίων παραμένουν αμετάβλητα.
Το υπουργείο Εργασίας συγκρότησε πρόσφατα ειδικά τοπικά κλιμάκια του ΙΚΑ, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών, του ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, που επιχειρούν αυτές τις μέρες, κυρίως σε περιοχές «με ένταση απασχόλησης στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα».
Γεγονός είναι πάντως, ότι τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας στα ξενοδοχεία είναι συγκριτικά χαμηλά, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις υπηρεσίες εστίασης, που η αδήλωτη εργασία είναι υψηλότερη από το μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2014, τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας που εντόπισαν οι έλεγχοι, ήταν 2,16%.
Στον Τουρισμό και συγκεκριμένα στα καταλύματα υψηλών κατηγοριών η παραβατικότητα ήταν 1,19% και στα μικρά καταλύματα 2,54%. Αντίστοιχα στην εστίαση έφθασαν το 3,34%.
Οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζομένων στον κλάδο, συμφωνούν ότι το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας είναι μεγάλο και πλήττει οδυνηρά τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ανταγωνισμό. Καταθέτουν όμως διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά τις αιτίες του φαινομένου και τον τρόπο αντιμετώπισης.
«Ο ξενοδοχειακός κλάδος απουσιάζει από τις πρώτες θέσεις των κλάδων που κατά κανόνα παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος τους ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία και αντιτείνει ότι «ο τουριστικός τομέας με ναυαρχίδα τον ξενοδοχειακό κλάδο αδιαμφισβήτητα συμβάλλει καθοριστικά στην απασχόληση της χώρας».
«Στα 2 δις ευρώ ετησίως» εκτιμά το κόστος της αδήλωτης εργασίας για τα ταμεία ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ενώ σημειώνει ότι «τροφοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι η εικόνα που υπάρχει για τα μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας στον κλάδο της εστίασης, δεν αποδίδει την πραγματικότητα επειδή «οι έλεγχοι δεν γίνονται σταθμισμένα, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά».
«Ο λόγος που οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται στον κλάδο του επισιτισμού οφείλονται στο γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι εύκολα προσβάσιμες στους ελεγκτές και όχι επειδή εκεί έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας».
Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα επίσημα στοιχεία» υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύτζος και αναφέρει σαν παράδειγμα τα αποτελέσματα των ελέγχων του περασμένου καλοκαιριού στην Πάργα όπου, όπως υποστηρίζει, «από τους 2000 εργαζομένους που απασχολούνταν στον κλάδο κατά την τουριστική περίοδο, μόνον οι 700 βρέθηκαν ασφαλισμένοι».
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, παραδέχεται από την πλευρά του ότι υπάρχει πρόβλημα απλήρωτων αποδοχών. Το αποδίδει όμως στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Προβλήματα που οφείλονται στην υπερφορολόγηση, την αθέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου, στους μειωμένους τζίρους, στα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη στα ξενοδοχεία, στη δραματική μείωση των προκαταβολών των tour operators.
«Επιπρόσθετα, η στρόφιγγα παροχής ρευστότητας των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις παραμένει ερμητικά κλειστή ενώ και στις λίγες περιπτώσεις που δίνονται χορηγήσεις, το κόστος χρήματος είναι εξαιρετικά υψηλό. Όλα αυτά έχουν καταλυτικά συντελέσει, ώστε επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν, να μην μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Θλιβερές καταστάσεις με αντιληπτές αρνητικές κοινωνικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Ρέτσος.
Σε ότι αφορά το ύψος των αμοιβών στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο κ. Ρέτσος τονίζει ότι, η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Π.Ο.Ξ. για τους όρους αμοιβής των ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι αντίστοιχες τοπικές κλαδικές της Κρήτης και της Ρόδου είναι η μόνες μεγάλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ισχύ μεταξύ όλων των κλάδων του επιχειρείν.
«Οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βάζουν κάθε μέρα το τσουκάλι στη φωτιά από την απασχόλησή τους στα ξενοδοχεία της χώρας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αν αποτέλεσε ασπίδα η εν λόγω εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας», σχολίασε ο κ. Ρέτσος.