Πληθαίνουν οι διαφορές απόψεων στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός από τη σταθερά αντιμνημιονιακή Αριστερή Πλατφόρμα, γίνεται πλέον λόγος και για δάνειο γέφυρα με το οποίο είναι αντίθετο το Μαξίμου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των Στάθη Λεουτσάκου και Αλ. Μητρόπουλου στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Για ενδείξεις που υπάρχουν και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να στηθούν κάλπες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτό να λεχθεί με βεβαιότητα, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος
Ο ίδιος, ως μέλος της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι γίνεται προετοιμασία ώστε να μην ψηφιστεί το μνημόνιο. "ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι έννοιες ασύμβατες", δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πολιτικός φορέας εκείνος, ο οποίος μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα ψηφίσουν ένα νέο μνημόνιο, το οποίο όπως είπε θα είναι καταστροφικό για τον λαό και για τη χώρα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο παραιτήσεων μελών της Αριστερής πλατφόρμας μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας, ο κ. Λεουτσάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να διακόψει τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο και να προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με βάση τη λαϊκή στήριξη που έχει εκφραστεί τον Ιούλιο.
Αναφορικά με αυτόνομη κάθοδο στελεχών της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρόκειται για πρωθύστερα σενάρια, προτάσσοντας ότι το κύριο τώρα είναι να επαναφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην πραγματική της κοίτη.
Μητρόπουλος
Σε ρήτρα ιδιοκτησίας μνημονίου ή ρήτρα συνέχειας αναφορικά με το ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, για να επισημάνει ότι ψηφισμένοι νόμοι που θα εφαρμοστούν θα συνεπάγονται μειώσεις συντάξεων.
Ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε σχετικά ότι με βάση τη ρήτρα συνέχειας στην οποία επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα προηγούμενα μνημόνια θα είναι το "πακέτο" στο οποίο θα στηριχθεί το επερχόμενο τρίτο, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται αποδοχή και των προηγουμένων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ψήφισης στη Βουλή εντός της εβδομάδας σε συνέχεια πιθανής καταρχήν συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών ακόμη και εντός της ημέρας, ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που υπάρχει. "Επειδή και ο Σόιμπλε και οι περισσότεροι γύρω από αυτόν 'παίζουν' με μια συμφωνία-γέφυρα, θεωρώ ότι οι χρονικές προθεσμίες που τρέχουν δεν είναι εφικτές", υπογράμμισε.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι επειδή το πακέτο που ετοιμάζεται, κατά τη δική μου ενημέρωση, είναι το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχει αναδεχθεί ποτέ κυβέρνηση, θα προτιμούσα -για να ξεφύγουμε και από τον εμφύλιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ- ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα έδινε δύναμη και χρόνο στην κυβέρνηση".
Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι βουλευτές δεν έχουν καταλάβει τη σφοδρότητα των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν, ενώ ερωτηθείς αν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, σημείωσε ότι αν και ποτέ Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει στα εκατό χρόνια τέτοιο πρόγραμμα, η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί, για να μη γίνει χειρότερο κακό στην πατρίδα.
Αποστόλου: Να απελευθερώσουν από την πολιτική ομηρία τον Τσίπρα όσοι διαφωνούν
Να παραιτηθούν κάλεσε εμμέσως μέσω του ΣΚΑΪ τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
«Να απελευθερώσουν από την πολιτική ομηρία τον Τσίπρα όσοι διαφωνούν. Δεν μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της χωρίς στήριξη από ένα μεγάλο μέρος της ΚΟ της. Δεν μπορεί να είναι μέλη της ΚΟ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία. Πρέπει να διευκολύνουν με τις κινήσεις τους αυτή την κυβέρνηση», επισήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, από τη μια στηρίζουν, από την άλλη με την τακτική τους ρίχνουν την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλο δρόμο πλην της υπογραφής της συμφωνίας. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ, ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε στη διαπραγμάτευση. «Δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε περαιτέρω την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι με τη διαπραγμάτευση μπήκε το τραπέζι του χρέους.
Όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικές λύσεις με τα ίδια έσοδα, ώστε να απαλυνθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ,και τις έχει καταθέσει στους θεσμούς.