Όσο κι αν κάνει εντύπωση το Ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ μικρό απέναντι στα προβλήματα ανάπτυξης της μεγαλύτερης Ασιατικής οικονομίας, αλλά και της μεγαλύτερης του κόσμου, της Κινεζικής. Το πρόβλημα συρρίκνωσης της ανάπτυξης της Κίνας ενεργοποιεί μηχανισμούς, όπως η υποτίμηση του νομίσματός της, του γουάν, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο – δυόμιση μήνες και ταυτόχρονα αναδεικνύει το περιβάλλον φούσκας στο οποίο κινούνταν οι Κινεζικές αγορές και κατ’ επέκταση οι εξαρτημένες από το Πεκίνο άλλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το αν το 2% της ευρωζώνης, που αποτελεί τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΑΕΠ της στενής ζώνης του ευρώ, είναι ένας μικρός κίνδυνος. Που μετά τη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, εξανεμίστηκε. Σε τέτοιο βαθμό δε, που οι εταίροι καθησυχασμένοι δίνουν το «πράσινο φως» για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Όταν όμως, η Societe Generale, ή η βρετανικών συμφερόντων HSBC έχουν επιλέξει ως επίκεντρο του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος τις ασιατικές αγορές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που διακυβεύεται από το κραχ των Κινεζικών χρηματιστηρίων είναι μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, να αλλάξουν χέρια, όπως έγινε στο Τόκιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στις πετρελαϊκές κρίσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.
Και γενικότερα το σκάσιμο της Ασιατικής φούσκας είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο για τις αγορές. Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν "ταρακουνηθεί" από την υποτίμηση του γουάν και από τις συνεχείς "βουτιές" των κινεζικών χρηματιστηρίων. Ωστόσο ακούγονται και πιο ψύχραιμες φωνές. Η Goldman Sachs, αν και μείωσε της θέσεις της σε μετοχές λόγω της επίπτωσης της πτώσης στην Κίνα, ωστόσο δηλώνει πως δεν περιμένει το κινεζικό sell-off να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
Και όχι μόνο, διευρύνονται τα κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το νέο sell-off στις ασιατικές αγορές που "είδε" τον Shanghai Composite να κλείνει κάτω από τις 3.000 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακτούν μέρος του χαμένου εδάφους τους μετά το χθεσινό "ξεπούλημα", που "είδε" να εξαϋλώνονται περίπου 450 δισ. ευρώ από την αξία των μεγαλύτερων μετοχών.
Στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών βοηθούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για το γερμανικό ΑΕΠ, αλλά και η ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και ήταν καλύτερος από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 2,63% στις 352 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 2,21% στις 6.029 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά2,66% στις 4.500 μονάδες και κατά 2,47% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.874 μονάδες.
Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη "συμβαδίζει" με τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη, με το γερμανικό DAX και το γαλλικό CAC 40 να καταγράφουν κέρδη άνω του 3%. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει άνω του 5% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, στα 8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διαγράψει όλες τις χθεσινές απώλειες (της τάξης του 22,6%), σημειώνοντας άνοδο 16%. Η Τρ. Πειραιώς που δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χτες, σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σήμερα, της τάξης του 19,4%, ακολουθεί η Eurobank με κέρδη 17,65%, η ΕΤΕ ενισχύεται 16,2% και η Alpha Bank κινείται 15,28% υψηλότερα.