Την Τετάρτη οι τράπεζες αναμένεται να παραδώσουν στις Αρχές τα τελευταία στοιχεία βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress tests που θα καθορίσουν και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Βεβαίως, αυτό δεν αποτελεί το τελικό στάδιο πριν από την έναρξη του τεστ προσομοίωσης, όπως αναφέρουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, αφού είναι απολύτως βέβαιο πως οι ελεγκτές που διεξάγουν τα tests για λογαριασμό των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, δηλαδή η Oliver Wyman, θα χρειασθούν συμπληρωματικά στοιχεία και έλεγχο των υφιστάμενων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Καθώς όμως η άσκηση εισέρχεται στην τελική ευθεία, στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Ετσι θα «πέσει φως» και στο φλέγον ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των ιδιωτών στις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για όσους έχουν ήδη μετάσχει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και έχουν υποστεί σημαντική απομείωση περιουσίας, όσο και για τυχόν νέους μετόχους που αξιολογούν το χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιθυμούν να μετέχουν στις αυξήσεις.
Ενα πλέγμα παραγόντων θα καθορίσει τελικώς τη συμμετοχή ή μη, σε αυτήν τη φάση, ιδιωτών μετόχων στις κεφαλαιώσεις των τραπεζών.
• Το ύψος των κεφαλαίων που τα stress tests θα καταγράψουν ότι απαιτούνται για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να καταστούν γνωστά τα standards της άσκησης. Εάν ισχύσει ό,τι και στις προηγούμενες ασκήσεις, θα δοθούν δύο δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες: ο ένας θα αποτελεί προαπαιτούμενο για το βασικό σενάριο και ο δεύτερος για το ακραίο.
• Η διαχείριση που θα διενεργηθεί σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, που εκπροσωπούν το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
• Κατά πόσον μετά τις εκλογές θα ανακύψει μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα τρέξει γρήγορα τα προαπαιτούμενα του νέου προγράμματος.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν. Ωστόσο ενδιαφέρονται υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση το αμέσως προσεχές διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν φυγή προς τα εμπρός, βλέποντας ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να μετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Οι συστημικές τράπεζες επιλέγουν εξωστρέφεια παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.
Τραπεζικά στελέχη θα είναι παρόντα στα δύο roadshows που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Το πρώτο που θα διενεργηθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται από την Deutsche Bank και το δεύτερο που θα διενεργηθεί στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου από την ΕΧΑΕ.
Και στα δύο συνέδρια οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν στουςξένους την κατάσταση. Οι διεθνείς επενδυτές ζητούν απαντήσεις σε επίμονα ερωτήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος, τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και τα σχέδια των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ξένοι επενδυτές όσο και οι τραπεζικοί παράγοντες εξαρτούν σε σημαντικό βαθμό όλα τα παραπάνω, από το κατά πόσον η κατάσταση στη χώρα πολιτικά θα σταθεροποιηθεί μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου.