Ψηλά στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup στις 12 Σεπτεμβρίου, είναι για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τους υπουργούς Οικονομικών. Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την συμφωνία της 19η Αυγούστου, αλλά και η προκήρυξη των εκλογών μία ημέρα μετά, θα αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί στο τραπέζι των 19. Ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την ανησυχία του για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να εκταμιευτεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ.
Το... alert στο οποίο βρίσκεται ξαφνικά ο Γερούν έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο η κάλπη να δείξει αυτοδυναμία και αν υπάρξει ξεκάθαρο προλιτκό σκηνικό την 21η του μήνα.
Οπως αναφέρεται, ανεξάρτητα από την έκβαση, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία παραμένουν.Σημειώνεται μάλιστα με νόημα ότι 222 βουλευτές από το σύνολο των 300 ψήφισαν την συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, από το οποίο ήδη έχουν περάσει συνολικά τρία πακέτα μέτρων.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ότι υπογράφηκε η συμφωνία και δόθηκε το πράσινο φως για τα πρώτα 26 δισ. ευρώ και ότι από αυτά τα 13 δισ. εκταμιεύτηκαν για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας, τα 10 δισ. μπήκαν στην άκρη για τις τράπεζες και τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν μόνο όταν διαπιστωθεί«συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων».
Ο Ντάισλεμπλουμ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνημένα και τυχόν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων αποτελούν δική της ευθύνη.
Τί θα γίνει με τη δόση των 3 δισ. ευρώ;
Τουλάχιστον δύο μήνες πίσω πάνε οι δόσεις από το νέο δάνειο που έλαβε η χώρα μας εξαιτίας των εκλογών και των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση την οποία στελέχη της τρόικας και κυρίως το ΔΝΤ εκτιμούν πως θα ολοκληρώσουν στα μέσα Δεκεμβρίου. Πρόκειται για εξέλιξη που από χθες κιόλας έχει επισημάνει σε πρωτοσέλιδο θέμα του το "b.e." (Διαβάστε εδώ: http://www.businessenergy.gr/articlenews/4846/%CE%B7-%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%B5%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84-%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-21%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-grexit-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1)
Η πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων που φτάνουν συνολικά τα 3 δισ. αναμένεται να επιτείνει την ασφυξία στην αγορά καθώς αυτά τα χρήματα αναμένεται να δοθούν σε οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Οι δανειστές αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας και να απαιτήσουν σκληρά μέτρα για να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση και δεν αποκλείεται να ζητήσουν ψήφιση πολύ σκληρών μέτρων μεταξύ αυτών και τη σύνδεση εισφορών - παροχών πράγμα που θα σημάνει την μείωση των συντάξεων.
Επίσης οι δανειστές θα ζητήσουν την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για 70.000 συνταξιούχους, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ζητήσουν την εφαρμογή της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουνότι οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν μέτρα 4 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το κόστος εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις προηγούμενες μειώσεις στις συντάξεις.