Ήρθαν οι πρώτες εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως έχει ήδη γράψει το b.e., καθώς το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση της Cyta και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο τι θα γίνει με τη θυγατρική του Ομίλου στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή και η πώληση της Cyta τοποθετείται μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2016.
Η ιδιωτικοποίηση της μητρικής αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εν Ελλάδι θυγατρική της, καθώς πιθανοί ενδιαφερόμενοι θεωρούνται εταιρείες από το Ισραήλ και άλλες χώρες, αλλά και οι Deutsche Telekom – Vodafone (συνεργάζεται ήδη με τη Cyta για την κινητή τηλεφωνία) δύο εταιρείες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί άλλωστε ότι τον περασμένο Mάρτιο είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Cyta Hellas, η Wind.
Η αρχική πρόταση της Wind προς τη Cyta αφορούσε ποσό ύψους 170 εκατ. ευρώ, όσο είναι περίπου και το ποσό της συνολικής συσσωρευμένης ζημιάς της Cyta Hellas από τη λειτουργία της το 2008 μέχρι και το 2014.
Σήμερα η Cyta Ελλάδος έχει 327.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, 14.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας και 7.500 πελάτες τηλεόρασης.
Κατέχει περίπου το 10% της αγοράς σταθερών υπηρεσιών, ενώ διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών 5.000 χλμ., από την Κρήτη μέχρι τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και καλύπτει πάνω από το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2014 σημείωσαν θετικό πρόσημο καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας «έκλεισε» στα 90,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 29,439 εκατ. ευρώ, έναντι 26,277 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2013.
Ωστόσο, βασικός κριτής για την εξέλιξη στην ελληνική θυγατρική θα είναι το ποιος θα αγοράσει την μητρική αλλά και το οικονομικό status όταν θα γίνει η πώληση δεδομένου ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα, της έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι θα κληθούν να πληρώσουν και για τις άδειες 5G.