Η συνεχιζόμενη εντυπωσιακή άνοδος της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού αλλά και η σημαντική ενίσχυση που παρατηρείται στον οδικό τουρισμό είναι οι δύο λόγοι που το 2015 εξελίσσεται σε μία νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις νέες εκτιμήσεις να προκαλούν έκπληξη ακόμη και σε παράγοντες του κλάδου.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρει ότι το 2015, υπό την προϋπόθεση της σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, αναμένεται να κλείσει στο σύνολό του με περίπου 26 εκατ. διεθνείς αφίξεις και άνω των 14,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, όταν το 2014 είχε κλείσει με 24,2 εκατ. αφίξεις και 13,4 δισ. ευρώ σε έσοδα. Η εκτίμηση που είχε κάνει ο ΣΕΤΕ στις αρχές του 2015 ανέφερε 25 εκατ. αφίξεις και 14 δισ. ευρώ σε έσοδα, αλλά είχε γίνει πριν από τις εξελίξεις (πολιτική αστάθεια, δημοψήφισμα, απειλή για Grexit) που προκάλεσαν μία ανάσχεση των κρατήσεων σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους.
Η πορεία της φετινής χρονιάς προκάλεσε, πάντως, έκπληξη ακόμη και σε παράγοντες του κλάδου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ότι «δεν πίστευα πως τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσουμε θετικό πρόσημο ακόμη και όσον αφορά στα άμεσα έσοδα».
Αθήνα
Ένας λόγος για τη νέα αύξηση των τουριστικών αφίξεων είναι η άνοδος της Αθήνας, η οποία είναι αξιοπρόσεκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 23% τον Αύγουστο και 26% στο σύνολο του οκταμήνου. Μάλιστα, οι αφίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν πρακτικά ο λόγος που οι διεθνείς αφίξεις για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα 3 εκατομμύρια, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου η συνολική αύξηση ήταν στο 6,3%, φθάνοντας τς 11,7 εκατ. αφίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, χωρίς την Αθήνα, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν 1,1% τον Αύγουστο και 1% σε επίπεδο οκταμήνου. Επιπλέον, βασικοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Ρόδος, η Κω και το Ηράκλειο κατέγραψαν τον Αύγουστο μειώσεις -2,3%, -2,1% και -1,7% αντίστοιχα.
Οδικός τουρισμός
Εκτός της Αθήνας, όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, ένας άλλος λόγος της ανόδου του ελληνικού τουρισμού το 2015 είναι η ενίσχυση του οδικού τουρισμού. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των τουριστών που χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο τους για να κάνουν διακπές στη χώρα μας. Σημειωτέον πως εκτιμάται πως από τα αναμενόμενα 26 εκατ. αφίξεις του 2015, τα 10 εκατ. θα γίνουν οδικώς.
Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι φέτος οι Ελληνες ξενοδόχοι είδαν τουρίστες να καταφθάνουν οδικώς από χώρες που είναι σχετικά μακριά, όπως είναι η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
«Ο οδικός τουρισμός δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον η παροχή μεγαλύτερων διευκολύνσεων στους τουρίστες που προτιμούν να έρθουν στη χώρα μας οδικώς.
Αντοχές
Ο τουριστικός κλάδος επιδεικνύει εντυπωσιακές αντοχές με δεδομένη την κατάσταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα είναι ρόδινα. Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των κερδοφόρων ξενοδοχείων, ενώ τόνισε ότι πολλές μικρές μονάδες είναι υπερδανεισμένες. Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα θα περάσουν στα χέρια ξένων επενδυτών.
Επίσης, σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, είναι και το μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να σημειώνει ότι φέτος επηρεάστηκαν 4-5 νησιά, το 2016, όμως, το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές.
Αισιόδοξα τα μηνύματα για το 2016
Η φετινή τουριστική σεζόν απέδειξε ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ιδιαίτερα δυναμική, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Ο κ. Ρέτσος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2016, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ήδη ζήτηση.
Ομως, ο πρόεδρος της ΠΟΞ έσπευσε να σημειώσει ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, η οποία, ως γνωστόν τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.
Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του συντελεστή, αλλά ένα μέρος θα περάσει και στο κόστος του τουριστικού πακέτου. Το αποτέλεσμα είναι το τουριστικό πακέτο όσον αφορά τους μεγάλους προορισμούς να παίρνει αύξηση 5%-6%, η οποία θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας όσον αφορά στον τουρισμό.