Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προσπάθεια που κάνει το management του κ. Ν. Λούλη στην ομώνυμη αλευροβιομηχανία είναι πραγματικά αξιέπαινη. Μία εταιρεία που είχε να δώσει μέρισμα από το 2009, επιστρέφει στην κερδοφορία. Δάνεια και υποχρεώσεις υπό έλεγχο, φορτωμένο ταμείο, τρεις φορές πάνω στο τέλος του πρώτου 6μήνου σε σχέση με το τέλος του 2014, καινοτόμες ιδέες για να μη χάσει μερίδιο αγοράς, αλλά… Για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της η εισηγμένη ιστορική αλευροβιομηχανία έβαλε υποθήκες 38 εκατ. ευρώ για την έκδοση ομολογιακών δανείων 12 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσο ο μισός ο τζίρος του 2014! Και προφανώς επειδή αξίζουν… συγχαρητήρια στη διοίκηση για το καταπληκτικό αυτό deal με τις τράπεζες οι αμοιβές των μελών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών για φέτος και μέχρι στιγμής (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου) διαμορφώνονται στις 388 χιλιάδες ευρώ, όταν για το σύνολο της περσινής χρήσης δεν έφτασαν καν τις 600 χιλιάδες ευρώ. Κύκλοι της αγοράς διερωτώνται αν πραγματικά πηγαίνουν τόσο καλά οι δουλειές εξαιτίας του ότι το ψωμί αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, που εν μέσω κρίσης, capital controls και άλλων περιορισμών, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκει την ευκαιρία να «χαλαρώσει» κάπως τα λουριά της ρευστότητας.
Ο δανεισμός εμφανίζεται εμφανώς αυξημένος στα 37 εκατ. ευρώ από 35,2 εκατ. ευρώ , κάτι που προφανώς έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων. Από εκεί και πέρα ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο ενισχύεται στα 47,3 εκατ. ευρώ από 40,3 εκατ. ευρώ. Παρά την κρίση, η διοίκηση του ομίλου υπό τον κ. Λούλη προβλέπει ότι ο τζίρος φέτος θα ξεπεράσει τα 95 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, η ιστορική αλευροβιομηχανία γνώρισε πτώση στα κέρδη της στις 863 χιλιάδες από 1,05 εκατ. Ευρώ, αν και η εκτιμήση είναι ότι και φέτος η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Η ίδια η διοίκηση όμως, παραδέχεται ότι οι φόριοι που επέβαλε η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, δηλαδή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο 29%, μαζί και η προκαταβολή του φόρου στο 100% για την επόμενη χρήση θα ψαλιδίσει αντιστοίχως και το καθαρό αποτέλεσμα. Όμως, είπαμε. Έπειτα από χρόνια η Λούλης πέρασε σε κερδοφορία και οι ιδιώτες μέτοχοί της που έφευγαν με πούλμαν από την Αθήνα για να πάνε στο εργοστάσιο της Σούρπης, κοντά στο Αλμυρό του Βόλου για τη γενική συνέλευση, μπορούν να κάνουν όνειρα και για μέρισμα. Με βάση το επίσημο site της εταιρείας, το οποίο παρέχει ενημέρωση στους επενδυτές, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι έχει να δώσει μέρισμα από τη χρήση του… 2009!
Παίρνοντας μία γεύση από την ανάλυση των αποτελεσμάτων θα έλεγε κανείς ότι τα επώνυμα προϊόντα της Λούλης (φάριν άπ, αλλά και άλλα αλεύρια με την επωνυμία των Μύλων Αγ. Γεωργίου) υπέστησαν πτώση. Διαβάζουμε: «Ανά τομέα δραστηριότητας διαπιστώνεται μια μείωση κατά 9,11% στις πωλούμενες ποσότητες επωνύμων καταναλωτικών προϊόντων, που ανήλθαν για την φετινή περίοδο στους 5.073 τόνους, ενώ πέρσι βρίσκονταν στους 5.582 τόνους. Η μείωση αυτή επήλθε με μείωση των πωλήσεων καταναλωτικών προϊόντων κατά 13,05%. Αντίθετα, στις πωλούμενες ποσότητες των επαγγελματικών προϊόντων υπήρξε μια αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 18,96% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς και στην αύξηση των πωλήσεων σε βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Τέλος οι πωλήσεις μειγμάτων για την αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική, οι οποίες και αποτελούν νέα δραστηριότητα για τον Όμιλο, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,32 εκατ. ευρώ».
Όπως φάνηκε από το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία είχε πάρει στο ταμείο της 6,9 εκατ. ευρώ από περίπου 2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 και 1,19 εκατ. σε σχέση με πέρσι. Είναι σημαντικό, ότι από το 2013 ο υιός του κ. Κ. Λούλη, μεταξύ άλλων, πρώην διοικητού του Αγίου Όρους βλέποντας ότι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας θα φτάσει σε οριακό σημείο, όπως κι έγινε (…) κατάφερε να κλείσει συμφωνία με έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς ομίλους διεθνώς τον Αραβικό όμιλο Al Dahra, που πλέον συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Λούλης σε ποσοστό 20%. Η Al Dahra είναι εταιρεία με έδρα το Aμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Ινδία, Μαρόκο, Ναμίμπια και Πακιστάν. Η Al Dahra δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών. Αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της κυβέρνησης του Aμπου Ντάμπι στον τομέα του προγράμματος διασφάλισης τροφίμων για τα ΗΑΕ (Food Security Vision).
Η Al Dahra σήμερα είναι μια κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή και διακίνηση υψηλών προδιαγραφών αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα όπως σιτάρι, ρύζι, τριφύλλι, σανό, οπωροκηπευτικά, χουρμάδες, ελιές και εσπεριδοειδή. Το 2012 καλλιεργώντας 1.500.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης (μέσω συμβολαίων ιδιοκτησίας ή μακροπρόθεσμου lease), παρήγαγε συνολικά πάνω από 2.000.000 τόνους προϊόντων σε 10 διαφορετικές χώρες.
Ο κ. Λούλης, αν και μόλις 29 ετών γίνεται γνωστός και για το κοινωνικό του έργο. Αποτελώντας την 7η γενιά «μυλωνάδων» καταγόμενος από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων στην Ήπειρο, αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε από τις βροχές στις αρχές του 2015.
Μάλιστα, οι πρόγονοί του χρηματοδότητσαν κατά το παρελθόν δύο φορές την κατασκευή του γεφυριού και γι' αυτό και για τον ίδιο, πέφτει βαρύ το φορτίο της προσφοράς για την αναστήλωσή του.