Δεν έχω δωροδοκήσει και τα τελευταία χρόνια έχω πληρώσει 155 εκατ. ευρώ σε φόρους, λέει σε ανακοίνωσή του ο επιχειρηματίας κ. Θ. Λιακουνάκος, ο οποίος πήρε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να απολογηθεί.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:
α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.
Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών.
Iστορικό
Συνελήφθη, χθες αργά το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής αστυνομίας, για την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από την ειδική ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, καθώς από την ανακριτική διαδικασία προέκυψαν νέα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος. Η έρευνα σε βάρος του κ. Λιακουνάκου αφορά την προμήθεια ειδικών αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, η οποία είχε συναφθεί με την εταιρεία Ericson.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος και πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν διωχθεί ποινικά μετά από έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος. Τα αδικήματα σε βάρος του κ. Λιακουνάκου αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας έχει ως εξής: «Βραδινές ώρες σήμερα συνελήφθη στο Π. Ψυχικό από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Δ.Α.Α, 67χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας με ένταλμα σύλληψης ανακριτού, κατηγορούμενος για παράβαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καταχραστών του δημοσίου χρήματος, δωροδοκία υπαλλήλων και άλλα αδικήματα»
Προ ολίγων ημερών η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε ζητήσει την παραπομπή του επιχειρηματία τριών πρώην διευθυντών εξοπλισμών αλλά και 14 αξιωματούχων για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος". Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης και ο Ευάγγελος Βασιλάκος οι οποίοι μαζί με τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία. Οι κατηγορούμενοι αξιωματούχοι ζητείται να παραπεμφθούν για απιστία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας το εξοπλιστικό πρόγραμμα "Ηλεκτρονικός Πόλεμος", αφορά στην προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία, κατά την κατηγορία, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Η προμήθεια ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ. Αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.
Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση είχε διενεργήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε απαγγείλει κακουργηματικές κατηγορίες. Η διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία όπου κέρδισε η SONAK και έχασε το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.
Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του Θωμά Λιακουνάκου βρίσκονται περισσότερες από 20 αντιπροσωπίες κορυφαίων εταιριών παραγωγής οπλικών συστημάτων και ανάμεσα τους συγκαταλέγονται και οι: Raytheon (Patriot, Sonars, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Hawk, Fire-Finders), United Defense (στρατιωτικά οχήματα-ανήκει στην BAE Systems Land & Armaments), Systems & Electronics Inc (όπλα για πολεμικά πλοία), Kop-Flex (ηλεκτρο-οπτικά), Honeywell (αεροναυπηγική και συστήματα προσομείωσης), Delex (ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού για αμυντικά προγράμματα), Day & Zimmerman, Boeing Company (βιομηχανία αεροσκαφών), Alliant Techsystems (συστήματα πυρομαχικών, UAV), Aerojet, L-3 Commounications BT FUZE, Lockheed Martin, Kollmorgen (ηλεκτρο-οπτικά).
Oι εταιρίες είχαν κερδίσει προγράμματα πάνω από 6 δισ. ευρώ. Mεταξύ αυτών τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, ο εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, ο ηλεκτρονικός πόλεμος (μέσω της SONAR), τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, οι συστοιχίες Patriot, τα γερμανικά άρματα Leopard, τα επιθετικά ελικόπτερα «Aπάτσι», τα ελικόπτερα «Σινούκ», οι πυραυλάκατοι Super Vita, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16.
Όσον αφορά τις λοιπές δραστηριότητες του επιχειρηματία ο άλλοτε κραταιός του όμιλος, η Axon Συμμετοχών και η θυγατρική του με δραστηριότητα στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, Euromedica έχουν χρέη που αγγίζουν τα 693,7 εκατ. ευρώ, ανείσπρακτες οφειλές από το Δημόσιο και οι μετοχές τους είναι στην κατηγορία της επιτήρησης .