H πλειοψηφία των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη φαίνεται να έχει πολύ θετικές προοπτικές για το μέλλον. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το 4ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οικογενειακών Επιχειρήσεων που δημοσίευσε η KPMG με τη συνεργασία της European Family Businesses (EFB). Τα περίπου 1 400 στελέχη οικογενειακών επιχειρήσεων από 25 ευρωπαϊκές χώρες που απάντησαν στην έρευνα δείχνουν να προβληματίζονται κυρίως σε θέματα απασχόλησης και προσέλκυσης των καλύτερων εργαζομένων, ενώ πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι είναι μέσα στα σχέδια τους μια στρατηγική αλλαγή της επιχείρησης μέσα στο επόμενο έτος.
Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 14 εκατ. οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ε.Ε οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, καθώς δημιουργούν περίπου 60 εκατ. θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40-50% των συνολικών θέσεων (στοιχεία EFB).
Δύο χρόνια μετά το πρώτο Βαρόμετρο της KPMG ο αριθμός των εταιρειών που δηλώνουν αισιόδοξες για το μέλλον έχει φθάσει το 75% με τις μικρότερες επιχειρήσεις να παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξες από τις μεγαλύτερες (ποσοστά 66% και 81% αντίστοιχα).
Ο αυξημένος ανταγωνισμός (37%), έχει έρθει στην κορυφή της λίστας των μεγάλων προκλήσεων για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και ακολουθεί η αγωνία τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ειδικευμένο προσωπικό (33%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το ζήτημα αυτό δεν είχε καν καταταχθεί στις πέντε σημαντικότερες προκλήσεις, ωστόσο πέρυσι εμφανίστηκε στη δεύτερη θέση, όπου και παραμένει. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει ότι η στελέχωση με τους κατάλληλους επαγγελματίες αποτελεί κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις σκέφτονται στρατηγικά το μεσοπρόθεσμο μέλλον τους. Φέτος, το 41% των ερωτηθέντων σχεδιάζει μια στρατηγική αλλαγή μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Από αυτούς, οσον αφορά στην επενδυτική στρατηγική το 75% προγραμματίζει επενδύσεις και το 11% μελετά αποεπένδυση, όσον αφορά στη διοίκηση της εταιρείας το 26% σχεδιάζει να περάσει η διαχείριση στην επόμενη γενιά, το 21% να πουλήσει την επιχείρηση και το 20% να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία στην επόμενη γενιά. Οι αριθμοί αυτοί είναι συνεπείς με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκδόσεων και επιβεβαιώνουν ότι το ρεύμα να μεταφέρεται η επιχείρηση στην επόμενη γενιά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Για το μέλλον, οι προτεραιότητες των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι: η δομή και διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης (85%), η προετοιμασία, εκπαίδευση και coaching των διαδόχων πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους (82%) και η διατήρηση του ελέγχου της επιχείρησης από την οικογένεια (80%). Οι δε προκλήσεις που εκτιμούν ότι θα αντιμετωπίσουν είναι: πως θα αυξήσουν την κερδοφορία (59%), πως θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών (37%) και πως θα διεισδύσουν σε νέες αγορές η θα αυξήσουν τις εξαγωγές τους (23%)
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι όλο και πιο σίγουρες για το μέλλον και επιδεικνύουν μια θετική καμπύλη σε όλες τους μεγάλους δείκτες απόδοσης. Η ενίσχυση των οικογενειακών επιχειρήσεων με σειρά μέτρων θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε θέματα απασχόλησης και στην ελληνική οικονομία όπου αναμφίβολα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του επιχειρείν». αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG και επικεφαλής του Συμβουλευτικού κλάδου..