Με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να ελέγξει ένα δείγμα που αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014.
Στο στόχαστρο της εφορίας τίθενται όσοι είχαν κάνει χρήση της ρύθμισης για αυτοπεραίωση. Με στόχο να εντοπισθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να ελέγξει ένα δείγμα που αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η Κ. Σαββαϊδου, η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου μεταξύ των οποίων:
- το είδος της δραστηριότητας και κατά συνέπεια αν εντάσσεται ο επιτηδευματίας στη «μαύρη» λίστα που έχει συντάξει η ΓΓΔΕ με τα επαγγέλματα που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
- η δήλωση επαγγελματικών δαπανών υψηλότερων του μέσου όρου της επαγγελματικής δραστηριότητας,
- η εμφάνιση φορολογικών παραβάσεων κατά το παρελθόν.
Ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη φορολογία εισοδήματος, αλλά θα επεκταθεί και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλιού Κ.Β.Σ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.