Αντ’ αυτού, η Ελληνική πλευρά ακολουθεί την… πεπατημένη των φόρων και των χαρατσιών ή ακόμα –ακόμα των οριζόντιων περικοπών. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων δεν είναι η ίδια με το 2010 ή το 2012. Το εισόδημα έχει εξανεμιστεί σχεδόν κατά 28% εδώ και επτά χρόνια ύφεσης. Η ανεργία έχει κολλήσει στο 26%, οι απλήρωτοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ουσιαστικά σαν άνεργοι, οι συντάξεις κάθε μήνα περικόπτονται, πάνω από 220 χιλιάδες νέοι άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν απορροφηθεί από την Ελληνική αγορά εργασίας έχουν μεταναστεύσει, οπότε η συνταγή μάλλον είναι λάθος. Το χρέος αγγίζει τα 340 δις. ευρώ πλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έστω ότι γίνεται επιτυχώς, δεν πρόκειται να χορηγηθούν νέα δάνεια, αν δεν επιστρέψει ένα ικανό μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν πριν από τα capital controls και κυρίως αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία, κάτι που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, οι οφειλές του Δημοσίου διογκώνονται και ξεπερνούν τα 6 δις. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, ο προϋπολογισμός έχει τρύπα πλέον άνω των 2 δις. ευρώ και είναι πια, κάτι περισσότερο από ορατό ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Αυτά, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό που έχει καταστήσει τη χώρα ως τον πρώτο σταθμό των ροών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, προκαλούν νευρική κρίση όχι μόνο στη κυβέρνηση, αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στα Ευρωπαϊκά της καθήκοντα με αιχμή το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση δε, πολύ θα ήθελε να πιέσει μήπως εξασφαλίσει καλύτερη μεταχείριση ως προς το χρέος, αλλά η Ευρώπη δεν το συζητάει καν και συστήνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που κατ’ ουσίαν δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, αλλά για φορομπηχτικές πολιτικές, ως την πλέον εύκολη συνταγή.
Ευρώπη και Ελλάδα μοιάζουν να έχουν εγκλωβιστεί και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά ανήμπορες να διαχειριστούν ένα Grexit και τους μετανάστες από τη Συρία μαζί. Ενδεχομένως να είναι καλό για μας, το γεγονός ότι προέκυψε ένας ακόμα πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή ηγεσία. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι διαπραγμάτευση θα κάνει αυτή τη φορά η κυβέρνηση. «Διότι αν είναι σαν τις προηγούμενες, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε», σχολίαζαν στο b.e., πολιτικοί αναλυτές.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η παρέλαση ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα αφού μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντκαι τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Β. Ντομπρόφσκις φτάνει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β. Στάινμαγερενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.
Με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα αλλά και την παρακολούθηση εφαρμογής του προγράμματος… ιδίοις όμμασι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταφθάνουν στην Ελλάδα στέλνονταςμήνυμα για τάχιστη εφαρμογή του προγράμματος με στόχο την αποφυγή αρνητικών εξελίξεων.
Ο κ. Ντομπρόφκσις κατά την διάρκεια της επίσκεψής του τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της πρώτης αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων το 2016
Παράλληλα ο κ. Στάινμαγερ πριν ακουμπήσει το πόδι του στην Αθήνα, με συνεντευξη του στα ΝΕΑ τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής, όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών", ενώ για το θέμα του χρέους σημείωσε: "οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά -από όλες τις πλευρές- να μην προβάλουμε καινούριες μικρές επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία".
Μετά την περίοδο των συχνών τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αν. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ.Κ. Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Ελλάδα έχει τεθεί στον επίκεντρο των εξελίξεων από την μία πλευρά για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά κυρίως για την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Αθήνα νιώθει την πίεση των ευρωπαίων αξιωματούχων που επιλέγουν πλέον την προσωπική παρουσία στην ελληνική πρωτεύουσα καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης για την εφαρμογή το προγράμματος από την ελληνική πλευρά είναι διάχυτη στις Βρυξέλλες.
Ψάχνονται για ΦΠΑ στην εκπαίδευση και "κόκκινα δάνεια"
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχοντας ανοιχτό το θέμα των κόκκινων δανείων όπου υπάρχει χάσμα μεταξύ της Αθήνας και του κουαρτέτου των δανειστών. Με την σημερινή κατάθεση νομοσχεδίου προς ψήφιση στην βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμα όπλο στο σημερινό Euroworking Group που όμως δεν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης καθώς κόκκινα δάνεια και ισοδύναμα στο ΦΠΑ για την εκπαίδευση «μπλοκάρουν» την εκταμίευση της δόσης.
Τα άδεια κρατικά ταμεία χτυπούν κόκκινο συναγερμό στο κυβερνητικό συνασπισμό που επιθυμεί διακαώς την οριστικοποίηση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Όμως για το κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, η ελληνική πλευρά αναμένει την γαλλική παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση στο κρίσιμο αυτό θέμα καθώς η απόσταση των Αθήνας και δανειστών είναι τεράστια. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προστατέψει το 70% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων ενώ οι θεσμοί επιμένουν να περιορίζουν στο 20% το τμήμα των πολιτών που έχουν «κόκκινο δάνειο» και χρειάζεται να προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς.
"Μη συγχέετε προσφυγικό και Μνημόνιο"
Ακόμα όμως και το πρόβλημα των προσφυγικών ροών δεν φαίνεται να αποτελεί επιχείρημα για τους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν με διαφορετική οπτική γωνία το ελληνικό ζήτημα. Όπως σημειώνουν κύκλοι των Βρυξελλών, οι δηλώσεις Γιούνκερ για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. δεν αφορούν χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα όπως είναι η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι όσον αφορά και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους για το οποίο φέρονται να είναι έτοιμοι να συζητήσουν μετά όμως την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.