Στην ανάγκη μείωσης του χρόνου έγκρισης των επενδύσεων αναφέρθηκε αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο 9ο Πολυσυνέδριο: «Καινοτομία και Ανάπτυξη- KA Business».
«Δεν είναι δυνατόν ένας ξένος επενδυτής να περιμένει από ένα, έως τέσσερα χρόνια για να εγκριθεί μια επένδυση, αυτά είναι πρωτόγνωρα, παγκοσμίως. Εμείς επιδιώκουμε, αυτό τον χρόνο να τον κόψουμε σε έξι μήνες, μάλλον έως τους έξι μήνες. Και έξι μήνες -εάν σκεφτεί κανείς ότι κάποιες άλλες χώρες εγκρίνουν επενδύσεις σε ένα μήνα, ή δύο μήνες- πάλι και το εξάμηνο ηχεί ένας χρόνος μακρύς, αλλά ας φτάσουμε στο εξάμηνο και μετά μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύ καλύτερους χρόνους».
«Το πρώτο ζητούμενο είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία» υπογράμμισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας, ότι όλοι διεθνείς οργανισμοί την αναγνωρίζουν ως τον καθοριστικότερο, ακόμη και από το φορολογικό καθεστώς, παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι για τις επενδύσεις σήμερα «μόνο για τη χωροταξία απαιτούνται 17 άδειες» και συνέχισε αναφερόμενος γενικώς σε γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. «Θα προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από όλη αυτή τη νομοθετική λαίλαπα των αδειοδοτήσεων, οι οποίες οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα» τόνισε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μάρδας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση για να μειώσει τον χρόνο αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων και κατ' επέκταση για τη μείωση του χρόνου έγκρισης γενικώς όλων των επενδύσεων στη χώρα.
Σε ότι αφορά τον νόμο για τα fast- track, ο κ. Μάρδας σχολίασε ότι είναι «σε κάποια σημεία τόσο βαρύς πια, που έχει γίνει περισσότερο, slow- track». Πρόσθεσε, ότι «υποτίθεται ότι ήταν ο πιο σύγχρονος νόμος και ήδη αναθεωρήθηκε τρεις φορές για να φτάσει σε ένα επίπεδο» και «πλέον απέχει πολύ από το να θεωρείται fast- track».