Σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής. Το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.
Εν τω μεταξύ, σχέδιο τμηματικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες έως το 2018 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο να περιοριστούν ή ακόμη και να αποτραπούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων. Αν η πρόταση απορριφθεί, τα σενάρια για μειώσεις αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40% για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί το «κόστος του ασφαλιστικού» να μην το σηκώσουν εξολοκλήρου οι συνταξιούχοι. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το σχέδιο για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες, 1,5 το 2016, και το υπόλοιπο 1,5 μεταξύ 2017 και 2018. Κεντρική επιδίωξη είναι ακόμη και η αποτροπή οποιασδήποτε μείωσης των κύριων συντάξεων. Στον αντίποδα, μεγάλες, ακόμη και άνω του 6% μεσοσταθμικά, εκτιμάται ότι θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με δεδομένο ότι και οι θεσμοί δέχθηκαν τη διατήρηση του ΕΤΕΑ ως ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, συζητείται και φαίνεται πως προκρίνεται από την κυβέρνηση και η περιορισμένη αύξηση των εισφορών και στους εργαζόμενους, πιθανότατα μισή μονάδα εντός του 2016, που θα διοχετευθεί στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων, κυρίως των επικουρικών θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων της τάξης του 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αν και δεν συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών δεν έχουν πει την τελευταία κουβέντα στο θέμα.
Ετσι, καθώς το μείγμα περικοπών - εισφορών δεν έχει κλειδώσει ακόμη, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν εφιαλτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι περικοπές μπορεί να αγγίζουν και το 40% των συντάξεων (όπως αυτές ίσχυαν το 2010, πριν από τις περικοπές των μνημονίων) κυρίως για αυτούς που αποχώρησαν από το σύστημα νωρίς, πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Πληροφορίες που διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε στο τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων παραγόντων του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, με τους δανειστές να ζητούν περικοπές έως και 40% σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τα 65.
Συγκεκριμένα, οι νεώτεροι, στο πλαίσιο το επανα-υπολογισμού των συντάξεων, θα λαμβάνουν το 60% της νέας σύνταξης, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί νωρίς και μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών. Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της νέας τους σύνταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν εφόσον τελικά προκριθεί η λύση περικοπών στις συντάξεις, στην περίπτωση που ο νέο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων δείξει περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα υπάρξει κάλυψη της διαφοράς από το κράτος. Το μέγεθος της κάλυψης θα κριθεί και από την ηλικία συνταξιοδότησης του συνταξιούχου, πιθανότατα και από την ηλικία που είναι σήμερα ο δικαιούχος.
Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), καθώς πάνω στο ποσό σύνταξης λαμβάνουν και 220 ευρώ επιπλέον χωρίς να έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για το ποσό αυτό.