Aν το διαφημιστικό μότο ήταν άστο στη Sato, κάλιστα μπορεί να ισχυριστεί κανείς, άστο στις... τράπεζες. Επίσης, αν υπάρχουν σημάδια ζωής από τη Sato, τη διοίκηση της οποίας έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά ο κ. Γ. Θεοδωρίδης, είναι ότι στο εννεάμηνο παρατηρούνται βελτιωμένες πωλήσεις στα ήδη οικιακών επίπλων και επίπλου γραφείου. Επίσης, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική αγορά, δείχνει να ποντάρει για το γύρισμά της σε κερδοφορία (σ.σ. κάτι που δείχνει μακρινός στόχος, τουλάχιστον επί του παρόντος) στο παιδικό έπιπλο. Όταν όμως, με βάση τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς κινδυνεύουν οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες, με βάση τις πιο συντηρητικές απόψεις, θα δούμε τα πάνω – κάτω στην αγορά κατοικίας. Οπότε η απόκτηση παιδικών επίπλων ή ακόμα – ακόμα η ανανέωση του παιδικού δωματίου καθίσταται ένας ακόμα προς αναβολή στόχος του οικογενειακού κορβανά, σημειώνει με νόημα παράγοντας της αγοράς, ο οποίος είναι επιφυλακτικός για τον κλάδο του λιανεμπορίου στο Χρηματιστήριο.
Όπως και να ‘χει πάντως, ο κ. Γ. Θεοδωρίδης, ο οποίος θήτευσε δίπλα στον πατέρα του και πολύπειρο επιχειρηματία κ. Σ. Θεοδωρίδη, έχει να αντιμετωπίσει τη μία κακοτοπιά μετά την άλλη. Το ότι τονώθηκε ο τζίρος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς. Οι ζημιές διπλασιάστηκαν στο εννεάμηνο του 2015 συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2014, τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά προ πολλού και διευρύνουν το αρνητικό τους πρόσημο, τα χρέη σωρεύονται και η έμπνευση για το πώς θα ξεφύγει η εταιρεία από τη δύσκολη ατραπό, στερεύει.
Η ανάγκη διάσωσης της εταιρείας πάντως, ήταν τέτοια που αναγκαστικά οδηγήθηκε στην ενεχυρίαση των brand της από τις τράπεζες. Δηλαδή, τα σήματα ENTOS και Sato δεν ανήκουν πια στους εμπνευστές και φυσικούς τους ιδιοκτήτες, αλλά στις τράπεζες και μάλιστα με το ευτελές ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτες είναι η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από τον ορκωτό διαβάζουμε πως επί των ακινήτων εγκαταστάσεων της Εταιρείας έχει εγγραφεί προσηµείωση υποθήκης ποσού € 400 χιλ. για εξασφάλιση τραπεζικών δανείων ύψους 4,869 εκατ. Επί των ακινήτου του εργοστασίου Θες/νικης της Εταιρείας έχει εγγραφεί προσηµείωση υποθήκης ποσού 10 εκατ. για εξασφάλιση δάνειου το υπόλοιπο του οποίου τη 30/9/2015 ανέρχεται στο ποσό 7,559 εκατ. Η εταιρεία έχει ενεχυριάσει τα αποθέµατά της για ποσό € 5 εκατ. ως εξασφάλιση των δανείων της προς την Eurobank.
Για την ιστορία και μόνο από το 2013 υπάρχει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που προβλέπει κεφαλαιοποίηση τραπεζικών υποχρεώσεων συνολικού ποσού 18.752.967,21 ευρώ µε την έκδοση 35.382.957 νέων κοινών µετοχών ονοµαστικής αξίας 0,53 ευρώ εκάστη και τιµή διάθεσης 0,53 ευρώ ανά µετοχή τις οποίες έλαβαν οι συµβαλλόµενες τράπεζες οι οποίες πλέον κατέχουν το 53,162% του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δηλαδή, η Σάτο ανήκει στις τράπεζες. Ωστόσο, προκαλεί απορία γιατί οι αμοιβές του Δ.Σ. μιάς εταιρείας που βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό αγγίζουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ και για την ακρίβεια τις 469 χιλιάδες ευρώ. Προφανώς οι τράπεζες που κάνουν και το κουμάντο ξέρουν καλύτερα, οι ιδιώτες επενδυτές – μικρομέτοχοι, αυτά βλέπουν και δεν πλησιάζουν το Χρηματιστήριο ούτ’ απ’ έξω…
Από τα ψιλά γράμματα του ισολογισμού για το 9μηνο προκύπτει ότι οι τράπεζες έχουν και τον πρώτο λόγο στις επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησης. Διαβάζουμε λοιπόν, «για την εξασφάλιση της υλοποίησης του επιχειρηµατικού σχεδίου της αλλά και για την µόχλευση της ανάπτυξης η ∆ιοίκηση εξακολουθεί συνεργάζεται στενά µε τις πιστώτριες τράπεζες για να αντλήσει περαιτέρω νέα κεφάλαια κίνησης τα οποία σε συνδυασµό µε τις µέχρι σήµερα ενέργειες θα την καταστήσουν κυρίαρχο παίκτη στην αγορά επίπλου». Μας ενημερώνει ακόμα ότι, «ολοκληρώθηκε αποτελεσµατικά το rebranding και η ανάπτυξη των καταστηµάτων µε το σήµα ΕΝΤΟΣ.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των πωλήσεων ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης καταστηµάτων franchisingκαι ήδη άνοιξαν επτά νέα καταστήµατα ΕΝΤΟΣ εκ των οποίων το ένα στον Νοµό Αττικής και τα υπόλοιπα έξι στην επαρχία, ενώ η Εταιρεία προσδοκά στο άνοιγµα οκτώ επιπλέον καταστηµάτων, για το 2015. Η ολοκλήρωση της κατηγορίας των παιδικών επίπλων προσδοκά στην περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων διεισδύοντας δυναµικά και αποσπώντας σηµαντικό µερίδιο της αγοράς.
Επιπλέον έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή το πλάνο ρευστοποίησης παλαιών αποθεµάτων µέσω του νέου καναλιού διανοµής SATO DEPO το οποίο θα βοηθήσει χρηµατοοικονοµικά την εταιρία µε επιπλέον ρευστότητα. Η συνέπεια και συνέχιση της αναδιοργάνωσης θα µειώσει περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα».
Επίσης, προκαλεί ανησυχία στην αγορά η επισήμανση που μοιάζει, μάλλον με deadline, δηλαδή με προθεσμία για τη συνέχιση της λειτουργίας, κάτι που συζητήθηκε έντονα στα χρηματιστηριακά γραφεία την περασμένη εβδομάδα. «Με βάση τα παραπάνω», γράφεται στον ισολογισμό, «η ∆ιοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητες της και εκτιµά ότι θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της (ήτοι λειτουργικές υποχρεώσεις και δανειακές υποχρεώσεις), τουλάχιστον για τους επόµενους 12 µήνες από την ηµεροµηνία των ενδιάµεσων οικονοµικών καταστάσεων. Ως εκ τούτου οι Ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις της Εταιρείας έχουν ετοιµαστεί µε βάση την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας». Τι θέλει να πει ο… ποιητής;
Ο κύκλος εργασιών, που επιτρέπει στον κ. Θεοδωρίδη να αισιοδοξεί εμφανίζεται αυξημένος στο 9μηνο στα 5,011 εκατ. ευρώ από 4,465 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι ζημιές όμως, που δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία διπλασιάστηκαν σε 3,423 εκατ. ευρώ από 1,742 εκατ. ευρώ πέρσι.
Τέλος, προκαλεί εντύπωση στον ισολογισμό που δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη σοβούσα αρνητική οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις από τα capital controls.