Σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% προχώρησε η ΕΚΤ, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι. Προηγουμένως το διατραπεζικό επιτόκιο βρίσκονταν στο -0,2%.
Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ προσπαθεί να «καλύψει» δύο στόχους. Ο ένας εξ αυτών να αποτρέψει τις εμπορικές τράπεζες από το να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στα ταμεία της ΕΚΤ και να αρχίσουν να τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως αυτών βραχυχρόνιας ωρίμανσης, οι αποδόσεις των οποίων – κυρίως χωρών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωζώνης – είναι αρνητικές.
Παράλληλα, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 0,05%. Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, τονίζονται τα ακόλουθα: «κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,30%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου 2015.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05% και 0,30% αντιστοίχως.
QE
To Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού έως τον Μάρτιο του 2017, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αποφάσισε επιπλέον, ότι τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις αγορές τίτλων θα επανεπενδύονται στο πρόγραμμα. Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το πρόγραμμα, το οποίο είχε σχεδιαστεί αρχικά να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, θα συνεχιστεί και πέρα από το Μάρτιο του 2017 αν χρειαστεί, μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανοδική προσαρμογή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως στις αγορές θα περιλαμβάνονται και δημοτικά και περιφερειακά χρεόγραφα που αποτιμούνται σε ευρώ. Ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.