Άτυπη ομάδα εργασίας για να δρομολογήσει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και να σχεδιάσει την ανεύρεση λύσεων για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Ασωπού ποταμού, συγκροτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εμπλεκόμενων φορέων.
Στη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΝ συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Ι. Γκανούλης, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την προϊσταμένη του Γ. Κοτίνη, το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικής Ζημίας (ΣΥΓΑΠΕΖ) με την προϊσταμένη του Σ. Πουλή, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τον γενικό του διευθυντή, Ρ. Λειβαδάρο, η ΕΥΔΑΠ με τον πρόεδρό της Κ. Παπαδόπουλο, το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τον προϊστάμενο κ. Μαμαλούγκα και οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού.
Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο αναγνωρίζοντας μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, την ανάγκη για γρήγορες και αποτελεσματικές δράσεις, στα πλαίσια μιας συνεργασίας με την Περιφέρεια όσο και με τους φορείς, θεσπίζει την εν λόγω ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την εύρεση λύσεων στο ακανθώδες αυτό ζήτημα.
«Κληθήκαμε να επιλύσουμε προβλήματα που χρονίζουν για 10ετίες. Η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και τους φορείς, όπως η ΕΥΔΑΠ και το ΙΓΜΕ, είναι η προϋπόθεση για την οριστική επίλυση του προβλήματος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν σε πρώτη φάση ειδικοί, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το υπουργείο, και όταν ωριμάσει ένα σχέδιο δράσης θα εμπλακούν και όλοι όσοι έχουν την αρμοδιότητα και την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν.
Όπως έγινε γνωστό, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί να είναι ένας πιλότος για την επίλυση και άλλων τέτοιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πολιτεία. Στην εξεύρεση των λύσεων αυτών, μεγάλη προσοχή θα δοθεί, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων, ταυτόχρονα λαμβάνοντας υπό όψιν τα θέματα της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας αλλά και της ύδρευσης των κατοίκων.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παράλληλα με τον πρόγραμμα δράσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο κινείται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στους άξονες της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, της απορρύπανσης και του ελέγχου, και θα έχει σύντομα, ανακοινώσιμα αποτελέσματα.