To γνώριμο και συνάμα δυσάρεστο συναίσθημα του καλοκαιριού του 2007, τότε που εν μια νυχτί κατέρρευσε η Wall Street στο άκουσμα της είδησης για τα παράγωγα προϊόντα που σχετίζονταν με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, ζουν και πάλι οι επενδυτές σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της Κινεζικής οικονομίας, η κάθετη βουτιά της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 33 δολ. το βαρέλι και η… απορία το αν η Βόρεια Κοερέα πραγματοποίησε πυρινική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου ήταν αρκετά για να προκληθεί ένα παγκόσμιο sell off και οι αγορές των Κινεζικών χρηματιστηρίων να διακόψουν τη συνεδρίασή τους περίπου μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Πέμπτης. Τα κακά μαντάτα μεταφέρθηκαν και σε μία ευαίσθητη αγορά, όπως η Ελληνική, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί αστο κλείσιμο κατά 4,35% στις 591 μονάδες, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Αυτό, διότι τα capital controls είχαν οδηγήσει το Χ.Α. μέχρι τα επίπεδα των 560 μονάδων.
Χαρακτηριστικό των ανησυχιών είναι ότι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.
Η Κίνα καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς καθώς η αγορά υποχώρησε και πάλι 7%, μετά την απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς. Η μεγάλη πτώση ενεργοποίησε ξανά τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Στην πτώση συμμετέχουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί 3,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 μετοχές στον δείκτη βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Από την αρχή του νέου έτους ο δείκτης έχει υποχωρήσει 3,1%.
Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια) το οποίο βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Οι μετοχές εμπορευμάτων υποχωρούν σε νέα χαμηλά από το 2009 καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,6% κάτω από τις 10.000 μονάδες, στις 9.846 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο γερμανικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 8,5% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.