Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την μελέτη, θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα. Το 2015 έγιναν δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, επιβλήθηκαν τραπεζική αργία και περιορισμός κίνησης κεφαλαίων και υπεγράφη η τρίτη συμφωνία με τους δανειστές.
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή, επισημαίνεται στην μελέτη. Το 2015 ήταν, από συναλλακτικής πλευράς, "Annus horribilis" για την χώρα και αναμφισβήτητα μείωσε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αναφέρεται στην μελέτη.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά περίπου 7,9 δισ. ευρώ Το 2015. Ο αριθμός των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ύψους 1,4 δισ., ευρώ είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και μειώθηκε κατά 12% από το 2014. Το μέσο μέγεθος συναλλαγής βρίσκεται στα 47 εκατ.ευρώ, 30% χαμηλότερο του 2014. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά «πάγωσαν» κατά την διάρκεια του 2015 αγγίζοντας μόλις τα 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει η μελέτη. Σύμφωνα με την μελέτη η άξια των εξαγορών και συγχωνεύσεων την χρονιά που διανύουμε μπορεί να υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.
«Κλεισμένες» συναλλαγές θεωρούνται η πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, καθώς και η σαρακονταετής σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία της Fraport. Κρίσιμες σε επίπεδο κλίματος και έμμεσης επίπτωσης στην οικονομική δραστηριότητα είναι οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και της Αστήρ Παλάς. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η συγχώνευση των εταιριών Σάνη Resort και Ikos Resort που ανήκουν στον όμιλο Oaktree, ενώ πιθανή είναι η ολοκλήρωση της πώλησης από τη Frigoglass του κλάδου υαλουργίας και πλαστικών κιβωτίων στην εταιρία GZ Industries. Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν deals στις τηλεπικοινωνίες, όπου Vodafone και Wind έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά για την εξαγορά της Forthnet ΦΟΡΘ -19,72%.
Η εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro A.E. αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μικρές συναλλαγές στα ξενοδοχεία
Κόντρα στην εδραιωμένη πεποίθηση ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος, η PwC θεωρεί ότι θα υπάρξουν ελάχιστες συναλλαγές λόγω του κατακερματισμού και της έλλειψης κρίσιμου μεγέθους. Σύμφωνα με μελέτη που έχει διενεργήσει η εταιρία, μόλις 8 ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Ελλάδα πληρούν τις προδιαγραφές μεγέθους που θέτουν συνήθως τα private equity funds ή ξένοι ξενοδοχειακοί όμιλοι για την πραγματοποίηση εξαγορών. Μικρές εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά και οι distressed συναλλαγές του 2016 λόγω των αρχικών συζητήσεων, των πρόσθετων ενεργειών στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένους κλάδους (ιχθυοκαλλιέργειες) και τέλος του περιορισμένου ενδιαφέροντος.
Εξαγορές και συγχωνεύσεις μόλις 1,4 δισ. το 2015
Κατά την περσινή χρονιά διενεργήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι κατά 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 2014. Η μέση αξία των συναλλαγών «προσγειώθηκε» σημαντικά ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του ρίσκου χώρας. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες άντλησαν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ ήταν η μοναδική εταιρία που εξέδωσε εντός του 2015 διαπραγματεύσιμο ομόλογο. Πενιχρά ήταν και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, που ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,2 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανήλθαν στα 584 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούσαν deals στις φαρμακευτικές εταιρίες. Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα η εξαγορά της Pharmathen αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή του 2015, με τίμημα 470 εκατ. ευρώ.