Η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται υπό αυστηρούς όρους στην Πράξη του διοικητή της ΤτΕ που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».
Η αναδιάρθρωση οφειλών με χορήγηση νέου δανείου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία διαχείρισης θα έχει εξαγοράσει το δάνειο από την τράπεζα. Η οφειλή μπορεί να παραμένει στην τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συναινέσει στη χορήγηση του νέου δανείου, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη ποσοστού από την εταιρεία διαχείρισης στην επιχείρησης, το δάνειο της οποίας αναδιαρθρώνεται.
Το εργαλείο αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την αναδιάρθρωση μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υψηλό δανεισμό αλλά βιώσιμα χαρακτηριστικά και οι οποίες αδυνατούν σήμερα να αναχρηματοδοτήσουν τις οφειλές τους λόγω της έλλειψης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Η προοπτική να αλλάξουν χέρια μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι μέτοχοι τους και το επιχειρηματικό τους πλάνο τίθενται υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ, η οποία πριν από τη χορήγηση άδειας θα προχωρά σε εξονυχιστικό έλεγχο των φυσικών ή νομικών προσώπων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση αυτών των εταιρειών.
Σημειώνεται ότι ο στόχος μέσα από την αδειοδότηση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια είναι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των τραπεζών με την ανάκτηση πόρων που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε νέες πιστώσεις, αλλά και η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς επισφαλών δανείων.