"Σκοπεύουμε να κρατήσουμε το συντονισμό που υπάρχει, ώστε οι χρόνοι διεκπεραίωσης των πληρωμών των έργων να είναι αυτοί που παρατηρήθηκαν στο κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου" υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 - Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου της αιρεσιμότητας 2.1 στη Βουλή ενώ υπογράμμισε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Επίσης ανέφερε ότι αλλάζει ο σχεδιασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο, να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Μάλιστα όπως είπε, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με χρηματοοικονομικούς οίκους του εξωτερικού προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, με το νέο σχεδιασμό διευρύνονται οι ομάδες των τελικών δικαιούχων, η χρήσης της συνεπένδυσης και της επιχειρηματικής συμμετοχής
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μικροπιστώσεις και στις κεφαλαιουχικές συμμετοχές, ενώ προβλέπεται η δημιουργία εργαλείων για δάνεια και εγγυήσεις. Μερικά ακόμα σημαντικά εργαλεία είναι το νέο «εξοικονομώ» (κατοικίες, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις) και οι μεγάλες ανταποδοτικές υποδομές του Jessica plus ενώ συνεχίζεται η διάθεση υφιστάμενων προϊόντων στην αγορά μέσα στο 2016, όπως εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, JEREMIE ICT/VC, SME GUARANTEE κ.ά., συνολικού διαθέσιμου ποσού 600 εκατ. ευρώ.
Νέες δράσεις
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις ΕΣΠΑ που θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters), για τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, καθώς και δράσεις για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων.
Ακόμη, σύντομα θα δημοσιευθούν νέες δράσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Το συνολικό ποσό επιχορήγησης για τις εν λόγω δράσεις θα αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.
Δημόσια διοίκηση
Για τη Δημόσια Διοίκηση, βασικός στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία της, η επίσπευση του διοικητικού έργου και η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων στους πολίτες ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
"Προχωράμε με την ψηφιοποίηση, τόσο των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και αυτών που αφορούν στη συνεργασία υπηρεσιών και υπαλλήλων στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης" συνέχισε ο κ. Χαρίτσης.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο σχετικά με το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πολύ χαμηλής αρχικής απορρόφηση του προγράμματος, των Capital controls και του ελάχιστου χρόνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τελικά έκλεισε το πρόγραμμα επιτυχώς, απορροφώντας το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι "σε διάστημα 3 μηνών εγγράψαμε δαπάνες περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στον πολύ καλό συντονισμό των υπηρεσιών και σκοπεύουμε να κρατήσουμε το συντονισμό αυτό, ώστε οι χρόνοι διεκπεραίωσης των πληρωμών των έργων να είναι αυτοί που παρατηρήθηκαν στο κλείσιμο της περιόδου.
Όσον αφορά στα έργα που θα συνεχίσουν από την προηγούμενη περίοδο (έργα phasing) έχει καθοριστεί ποια θα είναι, σε ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν στη νέα περίοδο και έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ρυθμίζει θέματα χρηματοδότησής τους μέχρι την άρση της αιρεσιμότητας".
Κρατικές ενισχύσεις
Υπάρχει ακόμα το θέμα των κρατικών ενισχύσεων της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ. Όπως είπε ο υφυπουργός "γίνεται κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι όλων των δράσεων (αφού πρώτα πιστοποιηθούν και ελεγχθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες)".
• Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της ΚτΠ για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων
• Εξασφαλίστηκαν πόροι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αποπληρωμή των δικαιούχων.
Αιρεσιμότητα
Το σημαντικότερο πρόβλημα, είπε ο υφυπουργός, είναι η αιρεσιμότητα που μας κληροδοτήθηκε έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια (συνολικά 1 δις ευρώ).
Υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2015 μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ΓΓΤΤ έγινε η άρση της αιρεσιμότητας 2.2 και αποδεσμεύτηκαν περίπου 400 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στα Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (NGA).
Όσον αφορά στο κομμάτι της αιρεσιμότητας 2.1 έχει τελειώσει η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ίδρυση της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Αυτό είναι μόνο το πρώτο κομμάτι για την πλήρωση της αιρεσιμότητας. Η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των δράσεων, η θεσμοθέτηση απλοποιημένου πλαισίου υλοποίησης έργων ΤΠΕ και η ενσωμάτωσή του στο ΣΔΕ 2014 - 2020 είναι τα υπόλοιπα κομμάτια. Έχει γίνει πολύ δουλειά ήδη πάνω σε αυτούς τους τομείς και με την εκκίνηση της ΓΓΨΠ, που αναμένουμε να γίνει άμεσα, θα προχωρήσουμε και στην ολοκλήρωσή τους, ώστε η απελευθέρωση των χρημάτων για τον Θεματικό Στόχο 2 να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον και την καλή λειτουργία της αγοράς.