Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε συνεργασία με τους φορείς της ναυτιλίας, προώθησε στοχευμένα μια πλήρη δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 –σχετικά υπομνήματα εστάλησαν στα αρμόδια υπουργεία. Εάν οι προτάσεις ενταχθούν και υλοποιηθούν, θα προκύψουν μέσω της θάλασσας, πολλά θετικά και σημαντικά αποτελέσματα για την απασχόληση και την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά και των όμορων δήμων στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Ειδικότερα, οι εν λόγω προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία πρότυπου λιμενικού cluster, η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και η κατασκευή αναγκαίων υποδομών βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των λιμένων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Στρατηγικές για την Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth Strategy) και συντάχθηκαν από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, τη ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε., το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας και άλλους φορείς.
Σε συνάντηση συνεργασίας με πρωτοβουλία του Ε.Β.Ε.Π, διατυπώθηκε από τους συμμετέχοντες φορείς, ο ιδιαίτερος ρόλος που πρέπει να έχει το λιμάνι του Πειραιά, ως το πρώτο της Χώρας, στην ανάπτυξη, τόσο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας άλλα και της Χώρας γενικότερα. Κοινή θέση όλων είναι ότι, η ανάπτυξη και οι σημαντικές επενδύσεις στο ΣΕΜΠΟ, ανέβασαν το λιμάνι του Πειραιά στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία, που το καθιστούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο, μετά από πολλά χρόνια μετριότητας και δυσλειτουργιών στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πεποίθηση όλων των παραγόντων της αγοράς και της παραγωγής, είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία πολύπλευρης ανάπτυξης και των άλλων τμημάτων του λιμένα, όπως του car terminal, της ναυπηγοεπισκευής, που τόσο έχει πληγεί τελευταία, της κρουαζιέρας, λόγω του σημαντικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, το οποίο πρέπει να αναδειχτεί, καθώς και της ακτοπλοΐας, λόγω της νησιωτικότητας της Χώρας.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε σχετικά:
«Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την Ελλάδα του 2020 αποβλέπει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της Χώρας και τη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας, ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, γνωρίζοντας, αφενός, πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία των τοπικών φορέων για τη στήριξη των κοινών δράσεων, αφετέρου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, προωθεί προς ένταξη και υλοποίηση στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, στοχευμένες και αξιόπιστες προτάσεις. Τις επόμενες έξι ημέρες, μέχρι τις 16/7 θα κριθούν οι αναπτυξιακές ενέργειες μας για τα επόμενα έξι χρόνια, 2014-2020. Κάθε ναυτική Χώρα, όπως η Ελλάδα και κάθε παράκτια περιοχή, όπως ο Πειραιάς, εάν αξιοποιήσουν τον πλούτο της θάλασσας, μπορούν να μετατραπούν σε μηχανές αειφόρου ανάπτυξης».