Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Mόλις η Ελλάδα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει την ισχύ των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης για το ελληνικό χρέος μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες, σημείωσαν δύο πηγές.
Η προηγούμενη «εξαίρεση» (waiver) είχε ανασταλεί την περασμένη χρονιά, όταν η Ελλάδα κινδύνευσε να βγει από το ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μια νέα «εξαίρεση» θα καθιστούσε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει πρώτα την αξιολόγηση βιωσιμότητας του χρέους προτού ξεκινήσουν οι αγορές τίτλων, πρόσθεσαν.
Αν και η ΕΚΤ απαιτεί συνήθως αξιολόγηση πάνω από την επενδυτική βαθμίδα για να συμπεριλάβει ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα διάσωσης μπορούν να λάβουν εξαίρεση από αυτή την απαίτηση.
«Η εξαίρεση θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών από τον (υψηλότερου κόστους) Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης (ΕLA), επιτρέποντας την χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ, βελτιώνοντας τον ισολογισμό και επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη» είπε μια από τις πηγές που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.
Με την νέα «εξαίρεση» οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν σε θέση να δανειστούν με επιτόκιο που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, μια άμεση ενίσχυση για τους ισολογισμούς τους.
Σημειώνεται ότι ακόμα και αν το ελληνικό χρέος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο μικρές ποσότητες, λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Το νούμερο μπορεί να αυξηθεί μετά τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ αξίας περίπου 2,3 δισ. ευρώ