Αλλαγή «φρουράς» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς αποχωρεί από τη Βασιλίσσης Σοφίας ο David D. Pearce και έρχεται ο Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος ήταν πρέσβης στην Ουκρανία. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο Pyatt θεωρείται «ανακατωσούρας» και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Ελλάδα σε μία δύσκολη χρονική περίοδο για τη χωρά, καθώς κρίσιμα ζητήματα -προσφυγικό, ελληνοτουρκικά, οικονομική κρίση- παραμένουν ανοιχτά. Ο Pyatt έχει χαρακτηριστεί παρεμβατικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του και μάλιστα πολλές φορές ξεπερνάει και τα διπλωματικά όρια.
Το who is who του Pyatt
Ο Pyatt ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007.
Λίγο αργότερα εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.
Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη ανέλαβε ρόλο στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούλιο 2013.
Ο ρόλος του στην Ουκρανία
Ο Pyatt ανέλαβε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2013. Μάλιστα ο Αμερικανός διπλωμάτης πρωταγωνίστησε σε ένα σκάνδαλο τον Ιανουάριο του 2014, όταν μία συνομιλία που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, υπεκλάπη και ανέβηκε στο YouTube.
Υπενθυμίζεται πως σε ένα σημείο της συνομιλίας τους Pyatt και Νούλαν αναφέρονται απογοητευμένοι στην μη εναρμόνιση, επί του ζητήματος, της Ε.Ε. με τη στάση των ΗΠΑ και η Νούλαντ ακούγεται να λέει: «Γ@μ@ την Ευρωπαϊκή Ένωση». Απαντώντας στο ηχητικό ντοκουμέντο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο, ωστόσο η κ.Νούλαντ έχει ζητήσει συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τα καταγεγραμμένα σχόλια.
Οταν το 2014 ξέσπασε η «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία ο Pyatt την υποστήριξε και στράφηκε εναντίον του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.