Τελικά σε αυτή τη χώρα ή δεν θα προχωρά τίποτα ή όλα τα έργα θα σχεδιάζονται μαζί. Ο λόγος είναι για την Κρήτη.
Την ώρα που δρομολογείται η λεγόμενη “μικρή ηλεκτρική διασύνδεση” της Κρήτης με την Πελοπόννησο και ταυτόχρονα “προγραμματίζεται” η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής για μετά το 2023, υπογράφει και μνημόνιο συνεργασίας η ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κρήτη με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή.
Πρόκειται για τρία ενδιαφέροντα έργα, που αν το καθένα είχε υλοποιηθεί στους χρόνους που έπρεπε θα είχαν λύσει πολλά προβλήματα. Τώρα αν “συμπέσουν” και τα τρία μαζί κινδυνεύουν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουν.
Σε πρώτη φάση οι δύο διασυνδέσεις έχουν σκοπό να μεταφέρουν ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα στην Κρήτη για να διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρισμού. Θα μεταφέρουν και από την Κρήτη “αιολικό” ρεύμα, όταν και εφόσον εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα. Ο ηλεκτρισμός που θα πηγαίνει στην Κρήτη θα παράγεται από τις μονάδες φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς ο λιγνίτης και τα νερά δεν περισσεύουν. Ομως με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή το συμπιεσμένο (CNG) που θα διαθέτει η ΔΕΠΑ στην Κρήτη θα μπορεί να παράγεται στο νησί ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο και να καλυφθούν οι ανάγκες της Κρήτης με παρεμφερές κόστος με το μεταφερόμενο από υποβρύχια καλώδια ρεύμα.
Αλήθεια πώς θα αποσβεστούν όλες αυτές οι επενδύσεις μαζί, ποιά αγορά θα τις απορρορρφήσεις