Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία ΔΕΗ- Μυτιληναίου
Νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού και στην οικονομία
Δευτέρα, 10/10/2016

Για δύο λόγους η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" είναι ιστορική και σηματοδότης για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας:

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Η σύμβαση μεταξύ της μεγαλύτερης και μάλιστα δημόσιας εταιρίας με την επίσης μεγαλύτερη ενεργοβόρο και εξαγωγική βιομηχανίας της χώρας δείχνει το ρόλο που πρέπει να έχει η ΔΕΗ με βάση και τις απαιτήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. 

Η δημόσια επιχείρηση πρέπει να αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας και να μην εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της θέση στην αγορά. Συνεπώς η μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50% το 2020, μπορεί με να της κόβει πελάτες και τζίρο, ωστόσο της προσδίδει έναν ρόλο εγγυητή και ενός δυνατού "παίκτη" στην αγορά όπως συμβαίνει και με τις άλλες μεγάλες δημόσιες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού. Προϋπόθεση βέβαια είναι η ΔΕΗ να συνεχίσει και να εντείνει και τα εξωστρεφή βήματά της. 

Επιπλέον, η ΔΕΗ αναγκαστικά θα πάψει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος της, δηλαδή να χειραγωγεί την αγορά αφού η μείωση του μεριδίου της θα δώσει ζωτικό χώρο και σε ιδιωτικές εταιρίες που παράγουν και προμηθεύουν ρεύμα. Άρα αναπτύσσεται ανταγωνισμός. 

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ουσία της σύμβασης. Η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση πρέπει να αποτελέσει τη βάση του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας στην εποχή μετά τα μνημόνια. Η διαμόρφωση τιμών προς την "Αλουμίνιον της Ελλάδας" με βάση τις ιδιαιτερότητές της, το βιομηχανικό της προφίλ και τον διεθνή ανταγωνισμό συνδράμουν πράγματι στην ενίσχυση της συγκεκριμένης βιομηχανίας ώστε να πρωταγωνιστήσει στις ξένες αγορές. 

Και αυτός πρέπει να είναι ο "μπούσουλας" και για τις άλλες βιομηχανίες. Η ΔΕΗ οφείλει να φτιάχνει τιμολόγια ρεύματος "α λα καρτ" που να ενισχύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο διεθνή στίβο του ανταγωνισμού. Η οριζόντια τιμολόγηση, πρακτική που ακολουθούσε η δημόσια επιχείρηση, ούσα μονοπώλιο,  πνίγει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και ιδίως όσους ήθελαν να παίξουν "μπάλα'' στο εξωτερικό. 

Η ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις της χρειάζονται χαμηλό και ευέλικτο ενεργειακό κόστος, προκειμένου να γίνουν εξωστρεφείς και με βιώσιμο τρόπο. Έτσι παράγεται ΑΕΠ και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. 

Η ΔΕΗ λοιπόν βρίσκεται σε καλό δρόμο...